КРИМІНАЛ

Справу дніпропетровських терористів направили до Вищого спеціалізованого суду України

Досудове слідство у справі щодо вибухів, які сталися у квітні в центрі Дніпропетровська, завершено. На брифінгу в Дніпропетровській обласній прокуратурі заступник Генерального прокурора України Віктор Войцишен повідомив, що обвинувальний висновок затверджений і направлений до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. У цій установі мають визначити підсудність, тобто вказати, який суд розглядатиме справу за обвинуваченням проти чотирьох підозрюваних у терактах. На думку керівника оперативно-слідчої групи СБУ Олега Животова, справу, найімовірніше, розглядатимуть у Дніпропетровській області, адже саме тут живуть свідки і постраждалі.

За словами заступника генпрокурора, Віктора Сукачова й Віталія Федоряка звинувачують у створенні терористичної групи, виготовленні вибухових пристроїв, у вчиненні трьох замахів і восьми терористичних актів у Харкові, Дніпропетровську й Запоріжжі, жертвами яких стали 35 людей і одна людина загинула, а також у погрозах здійснити ще вибухи у Донецьку і Дніпропетровську (ч. 1. ст. 258-3, ч. 3 ст. 258, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 258 та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України). А Льву Просвірніну і Дмитру Реві висунуті обвинувачення як посібникам у вчиненні терактів (обом за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 258, а першому ще й за ч.1 ст. 263 КК України). За цими статтями передбачається відповідальність від трьох років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Коли пролунали вибухи, рух трамваїв на проспекті відразу припинили. Фото з сайту 9-channel.com

Віктор Войцишен розповів, що в Генеральній прокуратурі вивчили 77 томів цієї справи, яка об’єднала вісім кримінальних справ. Розглянуто 26 епізодів, опитано понад дві тисячі свідків, проведено 228 експертиз, 59 обшуків, 41 вилучення документів і матеріалів, відтворено 20 епізодів обставин учинення злочинів. Заступник генпрокурора також підкреслив, що досудове слідство було проведено у встановлені законом терміни.

Нагадаємо, що 27 квітня 2012 року у Дніпропетровську по маршруту першого трамваю, який їздить центральним проспектом, протягом приблизно півтори години сталися чотири вибухи. Вибухові саморобні пристрої були закладені у бетонні урни. У результаті теракту постраждала 31 людина, в тому числі 10 підлітків. За фактом вибухів прокуратура порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт), яку розслідували в СБУ. Першого червня правоохоронці оголосили про затримання чотирьох підозрюваних, які начебто вимагали 4,5 млн доларів, погрожуючи новими вибухами. Потім слідство заявило, що затриманих також підозрюють у скоєнні й інших терактів, які сталися в різних містах України торік.

Згодом з’ясувалося, що серед заарештованих — старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету Віктор Сукачов і асистент цієї кафедри Віталій Федоряк. Перший, до речі, навіть коментував після вибухів ситуацію центральним телеканалам.

А днями у ЗМІ з’явилася інформація, що Віктор Сукачов, який разом із іншими «терористами» перебуває у СІЗО, з 16 жовтня оголосив голодування. Це підтвердив журналістам заступник прокурора Дніпропетровської області Олег Ричка, який особисто спілкувався із заарештованим. За словами прокурора, Віктор Сукачов голодує, щоб схуднути, поститися і побути наодинці з Богом. Натомість адвокати і родичі обвинуваченого стверджують, що В. Сукачов оголосив голодування, протестуючи проти незаконного, на його думку, арешту друзів — Дмитра Реви й Лева Просвірніна. Через кілька днів розпочав голодування і Лев Просвірнін. Причина — обурення показаним на одному з українських телеканалів фільмом про дніпропетровські вибухи «Пекельне пекло», в якому обвинувачених, на їхню думку, безпідставно назвали винними ще до рішення суду.

А проте, на офіційному сайті ГУМВС України в Дніпропетровській області підтверджують тільки голодування Сукачова, яке «він не пов’язує з умовами тримання під вартою», а «серед причин він вказує на необхідність очищення організму у фізичному й духовному сенсі». У міліції також повідомили, що воду й чай заарештований вживає, а за станом його здоров’я щоденно наглядають лікар-терапевт і два фельдшери. «Нині медики констатують задовільний стан його здоров’я. Інформація про голодування ще двох заарештованих свого підтвердження не знайшла», — йдеться у повідомленні.