Спільний проект ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» продовжує згуртовувати громади, вчити їх працювати на перспективу. За роки співпраці в межах цього проекту вдалося досягти хороших результатів.

На Черкащині незабаром візьме старт третій етап міжнародного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Що ж вдалося зробити під час попередніх? 

69 утілених у життя мікропроектів загальною вартістю 11 мільйонів 645 гривень, половину з яких надали іноземні спонсори — такий результат участі області у другій фазі міжнародного проекту, який розпочався ще 2011 року. Його учасники запровадили енергоощадні технології у школах і дитячих садочках, здійснили капітальний ремонт ФАПів, закупили для них медичне устаткування, провели вуличне освітлення та водопостачання.

За роки співпраці в межах цього проекту вдалося добитися хороших результатів у поліпшенні умов життя у сільській глибинці. Приміром, саме завдяки проекту у восьми районах області вдалося встановити обладнання з альтернативного опалення вартістю майже 3 мільйони гривень. 70% з них профінансовано завдяки допомозі ЄС/ПРООН. Бюджетні зобов’язання щодо всіх робіт у межах цієї програми виконано стовідсотково.

Підсумовуючи зроблене за чотири роки, учасники МРГ (так коротко називають проект) створили кілька багатофункціональних сільськогосподарських кооперативів. Саме цей напрям, вважає перший заступник голови облдержадміністрації Наталя Старікова, для області один з найважливіших. Визначивши регіон у цьому компоненті програми експериментальним і надавши необхідну підтримку, організатори проекту не помилилися. Уже діють три такі кооперативи: «Пролісок», що спеціалізується на виробництві продукції рослинництва і тваринництва, та «Фенікс» і «Обрій», які займаються хліборобством. Їм допомогли закупити техніку, що відчутно підвищило рентабельність виробництва.

— Крім того, — розповідає голова кооперативу «Пролісок», що на Звенигородщині, Ольга Костенко, — вдалося вирішити чи не найголовніше питання, яке турбує сьогодні багатьох селян: працевлаштування. Чимало вчорашніх безробітних мають тепер непоганий заробіток, вони відчувають свою затребуваність. 

Сільський голова с. Сорокотяга Жашківського району Таїсія Вікторюк назвала проект мудрим, бо він допомагає «розбудити громаду», навчити її працювати на перспективу:

— Люди зрозуміли: якщо взятися за діло разом, можна добитися відчутних змін. Саме тому пропозиції від них продовжують надходити.   Міжнародний менеджер проекту доктор Джейсінг Сах визнав, що Черкащина стала однією з кращих областей у реалізації першої й другої фаз Міжнародного проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який працює в Україні з 2008 року.

— Тут вдале партнерство, ваша область стала дуже успішною завдяки участі у цьому масштабному задумі, — визнав міжнародний менеджер проекту, який відвідав область, плануючи продовження співпраці.

Ідея спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН полягає у частковому фінансуванні з боку ЄС і ООН відбудови та облаштування малих населених пунктів із тим, щоб активізувати місцеві громади та залучити до втілення їхніх планів різні фінансові джерела, починаючи від бюджетів усіх рівнів і закінчуючи спонсорською допомогою. Головне, щоб ініціатива впровадження соціальних програм походила знизу, від найменших осередків населення.

А ТИМ ЧАСОМ

Краще, коли сусід багатий і ситий

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

ВОЛИНЬ. На Волині вже стартувала третя фаза спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Він добре відомий жителям десятків сіл, селищ і міст краю. Адже в ході проекту вдалося згуртувати місцеві громади, залучити до співфінансування їхніх потреб органи виконавчої влади і з допомогою фінансового вкладу міжнародної спільноти реалізувати чимало конкретних справ. Серед них — ремонт дитячих садочків, шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, клубних закладів, проведення освітлення, водогонів тощо.

Тепер освітлена дорога й до Успенського Зимненського монастиря, що приваблює тисячі прочан і туристів. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Яскравим взірцем успішного розв’язання комунальних проблем може слугувати відкриття лінії вуличного освітлення, що працює від енергії сонця, у селі Зимне Володимир-Волинського району.

Цю подію голова райдержадміністрації Володимир Савчук назвав черговим кроком до європейської спільноти. Черговим, бо місцева громада вже успішно брала участь і в інших таких проектах. Зокрема у місцевій загальноосвітній школі з допомогою коштів закордонних інвесторів замінили дерев’яні вікна на теплоощадні.

Освітлення села, яке нині часто відвідують туристи, теж дуже актуальне. Адже завдяки розташованому на високому березі річки Луги Святогірському Успенському Зимненському ставропігійному монастирю, що має тисячолітню історію і пам’ятає ще хрестителя Русі рівноапостольного Володимира Великого, їхній потік постійно зростає. А головне — участь у реалізації проекту дала змогу місцевим жителям відчути себе згуртованішою громадою, яка може братися і за амбітніші справи з поліпшення свого життя, невеликого, але вкрай важливого для кожного селянина комунального господарства.

— Усього з 2008 року під час реалізації цього проекту на Волині впроваджено 122 заходи на 19 мільйонів гривень, — розповів голова обласної ради Валентин Вітер. —  Це не лише дало змогу нашим громадянам поліпшити умови життя, праці й відпочинку, а й підготувало грунт для адаптації їх до життя в умовах децентралізації фінансів.

Пан Джейсінг Сах висловив задоволення співпрацею з волинянами й повідомив, що реалізація третьої фази триватиме до 2018 року. Її бюджет, до речі, становить 23,8 мільйона євро, причому 23 мільйони з них надав українцям Європейський Союз.

Логіка надання цих коштів дуже проста. Адже європейці вважають, що краще жити із сусідом багатим і ситим, ніж із бідним і голодним. Пріоритет цього разу надаватимуть розвитку сільського економічного компонента, що сприятиме збільшенню робочих місць, а також модернізації житлово-комунального сектору в містах.