Учорашнє засідання Верховної Ради  стало знаковим у контексті останніх зовнішніх і внутрішніх подій. Народні депутати ухвалили закон про затвердження Указу в.о. Президента України «Про часткову мобілізацію». За це рішення проголосували 275 народних депутатів із 308 зареєстрованих у сесійній залі.

Закон набирає чинності з дня його опублікування. В документі зазначається, що суспільно-політична ситуація на Кримському півострові загострилася, спостерігається неприхована агресія, захоплення російською стороною частини території Криму та міста Севастополя. Незаконно створеними збройними формуваннями проросійського спрямування за підтримки військових підрозділів збройних сил РФ захоплюються та блокуються органи державної та місцевої влади, аеропорти, суходільні та морські транспортні комунікації, органи військового управління, військові частини та установи Збройних сил України, дислоковані на півострові.

У зв`язку з різким ускладненням внутрішньополітичної ситуації, втручанням РФ у внутрішні справи України, зростанням соціальної напруги в Криму та місті Севастополі і відповідно до пунктів 1, 17, 20 частини першої статті 106, статті 112 Конституції України постановляється оголосити та провести часткову мобілізацію.

Рішення стосується Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва. Мобілізацію на території Криму та Севастополя планують здійснити з числа громадян, які добровільно висловили бажання бути призваними на військову службу, зокрема через прибуття до військових комісаріатів, військових частин.

Мобілізацію проводитимуть протягом 45 діб з дня набрання чинності указом.

Це означає, що підрозділи ЗСУ, СБУ, УДО, СВР, Національної гвардії,  оперативно-рятувальної служби цивільного захисту переводяться на організацію та штати воєнного часу. Призов військовозобов’язаних, зокрема резервістів, та поставку транспортних засобів передбачено здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

Секретар РНБО Андрій Парубій заявив, що передбачено мобілізувати по 20 тисяч осіб до лав ЗСУ й Національної гвардії, передає УНІАН.

Іншим законом депутати внесли зміни до деяких законів щодо служби у військовому резерві та затвердили перерозподіл Державного бюджету. Останнім передбачено виділити додаткове фінансування на 2014 рік за статтею «Резервний фонд» у сумі 6882,4 мільйона гривень за рахунок оптимізації бюджетних програм, які є непріоритетними.

За словами очільника Мінфіну Олександра Шлапака, майже половину цієї суми спрямують на придбання озброєння і техніки, ремонт техніки, придбання спецавтотранспорту, спеціальних автомобілів, забезпечення військової техніки пально-мастильними матеріалами, проведення навчальних зборів і таборів. «Пропонується урізати капітальні видатки, оскільки в умовах, в яких перебуває сьогодні держава, говорити про фінансування капітальних видатків не доводиться, — зазначив міністр. — Понад 1 мільярд гривень передбачено зняти з централізованих капітальних видатків, більш як 1 мільярд гривень — з Фонду регіонального розвитку, майже 600 мільйонів — з Мінрегіону».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»