Верховна Рада своєю постановою, за яку проголосували 256 народних депутатів, зобов’язала МВС та СБУ негайно провести роззброєння тих, хто незаконно володіє зброєю. Ця постанова набирає чинності з моменту її прийняття. Необхідність такого кроку, зазначається в документі, викликана «загостренням криміногенної обстановки і провокаціями з боку іноземних громадян на півдні та південному сході».

До речі, ще 23 січня один з інтернет-порталів наводив цифру, висловлену головою наглядової ради Асоціації власників вогнепальної зброї Георгієм Учайкіним, про те, що кількість офіційно незареєстрованої вогнепальної зброї на руках у населення України експерти оцінюють у 3,5 мільйона одиниць. Але то було в січні. А зараз, після революційних подій — скільки?

3,5млн одиниць незареєстрованої зброї, за даними експертів, знаходиться на руках у населення.

МВС намагалося зібрати «стволи», які знаходились на руках у громадян без законних на те підстав, ще з 4 по 21 березня, оголосивши кампанію зі здачі незареєстрованої зброї. Однак цей заклик особливим успіхом не увінчався. «Урядовий кур’єр» відстежував повідомлення МЗС про те, як це відбувалося. В основному люди з різних регіонів здавали мисливську зброю, хтось приніс мало не раритетне «ружжо», яке дісталося йому разом з успадкованим будинком… Натомість великого потоку тієї зброї, яка опинилась на руках в учасників революційних подій, не відбулося.

А тим часом навіть люди, далекі від військової справи, розуміють, що зброєю, особливо вогнепальною, має володіти лише той, кому вона належить за законом. Бо ж людський фактор тут треба враховувати в першу чергу — чи справді врівноважена й підготовлена людина володіє «стволом»? Інакше така зброя може викликати стан самовпевненості і навіть певним чином безкарності, а тому з’явитися надто велика спокуса застосувати її не тоді, коли треба, а коли заманеться. Тож від захисту недовго перейти й до своєрідної махновщини, до «качання своїх прав». Навіть театрали розкажуть, що рушниця, яка в першому акті п’єси висить на сцені, у другому обов’язково має вистрелити.

От, власне, і вистрелила — позавчора увечері в центрі столиці...

О 19.56 до чергової частини Шевченківського райуправління надійшло повідомлення, що невідомий здійснив кілька пострілів біля одного з ресторанів. За данними міліції, стрілянину відкрив один з представників «Правого сектору». На місце виклику негайно прибули слідчо-оперативна група, керівництво столичної міліції та представники громадськості. Правоохоронці встановили, що один з відвідувачів закладу вийшов на подвір’я та через деякий час почав стріляти. Троє осіб поранено, їх доставили до однієї з лікарень. За цим фактом столична міліція відкрила кримінальне провадження за ст.15 та ст.115 Кримінального кодексу (замах на вбивство). Правоохоронці оперативно встановили та затримали того, хто стріляв. Також на вимогу киян, наляканих стріляниною, міліція заблокувала готель «Дніпро». За свідченнями очевидців, там перебували кілька десятків озброєних автоматичною зброєю невідомих осіб. Так офіційно подає інформацію прес-служба МВС.

Наразі ж, за повідомленням МВС, учора зранку у супроводі правоохоронців представники «Правого сектору» покинули готель «Дніпро» та організовано відправилися на одну із заміських баз. У готелі працюють експерти. Там виявлено кілька одиниць зброї.

Що з’ясує слідство — дізнаємося згодом. А поки що — вочевидь, щось треба робити з тим арсеналом, поки «рушниця» не вистрелила вдруге. Тож постанова Верховної Ради «Про негайне роззброєння незаконних збройних формувань в Україні», може, хоч і запізніла трохи, однак, вважаємо, дуже доречна. Втім, у тих, хто бачить своє покликання справді у захисті Вітчизни, її громадян зі зброєю в руках, є альтернатива: записуватися в Національну гвардію, двері якої відкриті для бажаючих. Та й, з огляду за зміцнення армії, у Збройних силах теж може знайтися місце. Головне — усе має бути на законних підставах, а не на принципах махновщини. «Хто носить зброю — може бути лише у Національній гвардії, Службі безпеки», — зауважив голова Верховної Ради Олександр Турчинов.