Про забезпечення законності, безпеки і правопорядку під час проведення позачергових президентських розповідали в стінах Українського кризового медіа-центру голова Служби безпеки Валентин Наливайченко, перший заступник Генерального прокурора Микола Голомша та заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович. «Наразі Генпрокуратура вживає всіх заходів, аби в Україні відбулися чесні, неупереджені вибори. Впливові парламентські фракції висунули кандидатів на пост Президента, а необхідність провести вибори підтримала світова спільнота, ООН та ЄС. Україна — це країна, яка охоплює без винятку всю територію і всі адміністративні області», — розповів Микола Голомша, перейшовши до «агресивнішої» теми, пов’язаної з подіями на сході та півдні нашої держави.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 454 кримінальних правопорушення, які розслідуються правоохоронцями (здебільшого справи стосуються захоплень будівель, блокування доріг, залякування громадян).

А ще ГПУ має докази, що так звані «народні республіки» керуються Росією: «Вони керовані не політиками, а чітко ієрархічно складеною структурою з усіма атрибутами Кримінального кодексу», — пояснив перший заступник генпрокурора.

Влада зробить все необхідне, аби вибори 25 травня таки відбулися. «Правоохоронні органи намагаються попередити спроби залякувань громадян та зриву виборів — вживають заходів щодо забезпечення територіальної цілісності в державі і наведення громадянського спокою в суспільстві», — резюмував він.

Щодо проявів тероризму на території нашої країни, органи прокуратури і СБУ внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25 кримінальних проваджень, ще 20 стосувалися перешкоджання демократичному виборчому процесу, окремим партіям у проведенні кампанії. 15 кримінальних проваджень розпочато у зв’язку із вчиненням кримінальних правопорушень під час передвиборчої кампанії у Вінницькій, Миколаївській, Донецькій, Харківській, Луганській, Львівській областях та у місті Києві. Загалом на території України впродовж 21-22 травня правоохоронними органами розпочато розслідування у 3752 кримінальних провадженнях, зокрема 114 — органами прокуратури.

Диверсанти не сплять

У Службі безпеки ситуація не менш складна. Валентин Наливайченко, передовсім, розповів, що за останню добу працівники очолюваного ним відомства затримали п’ять членів диверсійних і терористичних груп у Павлограді. Вони мали при собі багато зброї та вибухівки — готувалися «до злочинної роботи» в день виборів на території Дніпропетровщини. До речі, розстріл 16 українських військових під Волновахою на Донеччині він класифікував не як службову недбалість, а як терористичний акт. Щоправда, військові операції щодо знешкодження чи затримання збройних угрупувань у тому місці в день виборів не проводитимуться.

А в Черкасах СБУ напередодні знешкодила злочинне угрупування, яке вербувало найманців із жителів Черкаської, Вінницької та Харківської областей та доправляло їх на схід для участі у бойових діях. 39-річного лідера сепаратистської організації «Черная сотня «Союз русского народа» затримано. Його 29-річний поплічник на території Полтавщини підшуковував з кримінальних кіл осіб, готових за гроші брати участь у незаконних збройних формуваннях і терористичних угрупованнях Донбасу.

Знову ж таки у Черкасах СБУ «знешкодила» старшого офіцера, який створив незаконне об’єднання «Национально-освободительное движение. Черкассы» та закликав до насильницької зміни чинної влади. Спільників 31-річний чоловік підшуковував через соціальні мережі, через них розповсюджував електронні листівки зі зверненнями до військовослужбовців не виконувати накази командирів, які підпорядковуються нинішній владі.

В Одесі викрито дії учасника злочинної групи, яка за завданням російської сторони формувала загони бойовиків — спеціально готувала їх для участі у диверсійній і терористичній діяльності та доправляла до східних регіонів України.

А проти ночі п’ятниці у Києві виявлено три банківські установи, через які переводились у готівку мільйонні суми грошей для фінансування сепаратистів. За даними керівника СБУ, до конвертаційного центру також входили три юридичних офіси, 20 квартир, кілька десятків транспортних засобів.

З початку цього року в готівку конвертовано 700 мільйонів гривень, зокрема для закупівлі зброї. «У нас є стійка підозра, що колишнє керівництво Генпрокуратури керувало і розподіляло обов’язки в цій структурі. Лише впродовж минулого року в цій «пральній машині» відмито шість мільярдів гривень, — сказав він, а під завісу цієї теми озвучив новину на злобу дня: — Співробітники СБУ разом із українським Інтернет-товариством виявили і ліквідували комп’ютерний вірус, який повинен був 25 травня знищити всю базу даних на сервері Центральної виборчої комісії. Цю комп’ютерну програму Центрвиборчкому запропонувала попередня влада».

Нині СБУ разом із МВС головний акцент у роботі робить на захисті бюлетенів, аби вони потрапили до місць розташування дільничних виборчих комісій. Захистити списки виборців планується електронною системою кібер-безпеки.

Міліція береже бюлетені

Заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович акцентував, що в день виборів за правопорядком на 32 тисячах 100 виборчих дільниць стежитимуть понад 55 тисяч працівників міліції та 11 тисяч співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій. До охорони також залучать бійців Нацгвардії, курсантів старших курсів навчальних закладів системи МВС та понад 16 тисяч громадських активістів.

«Понад тисяча зареєстрованих міжнародних спостерігачів відслідковує передвиборчий процес. У день виборів до них долучаться ще 900 іноземних спостерігачів. У Донецькій області ситуацію моніторитимуть 10 представників Місії ОБСЄ, а в Луганській — 6», — сказав Микола Величкович.

Окрім цього, з 12 травня на сайті МВС працює «Інтерактивна мапа президентських виборів—2014». Завдяки їй усі бажаючі в онлайн-режимі зможуть поспостерігати за ситуацією щодо порушень на дільницях того чи іншого регіону. В кожній з областей нашої країни ситуацію на місцях координуватимуть керівники департаментів МВС (це стосується й «проблемних місць»). До слова, за даними ЦВК, станом на ранок 23 травня у Донецькій та Луганській областях із 34 створених окружних виборчих комісій 20 були заблоковані терористами.