Трагедія з вибухом багатоповерхівки сколихнула весь Миколаїв. Намив — густонаселений мікрорайон міста. Його почали створювати шляхом намивання піском узбережжя річки Південний Буг з ініціативи колишнього директора Чорноморського суднобудівного заводу Юрія Макарова. А в 1976 році зусиллями робітників заводу розпочалося будівництво мікрорайону саме для потреб суднобудівників. Попри те, що Намив нагадує справжні бетонні джунглі, миколаївці з інших районів приїжджають сюди, щоб відпочити на березі річки. Здається, у кожного є друзі, родичі чи знайомі, які живуть на Намиві. Тож відразу після трагедії містом поповзли різноманітні чутки.

По-перше, розповідають, що ще задовго до вибуху мешканці відчували запах газу. А за кілька годин саме до цього будинку прибула машина газової служби, щоб з’ясувати причини витоку газу. Одні політики заявили про те, що вибух є терактом. Інші виступили із зауваженнями, що не коректно робити такі заяви та піаритися на тлі чужого горя. Міліція, прокуратура і рятувальники схиляються до того, що вибух стався в результаті побутового недбальства під час використання газу.

В. о. начальника слідчого управління УМВС України в Миколаївській області полковник міліції Олександр Савченко припустив, що газ випустив із вентиля мешканець однієї із квартир на останньому поверсі. Начебто напередодні 30-річний чоловік, посварившись із дружиною, зробив розсилку в Інтернеті близьким і знайомим про своє рішення вчинити самогубство. Інформацію підтвердили і свідки. Міліціонер переконаний, що саме з цієї квартири стався витік газу. Існують й інші версії, типові, однак вони після першочергових слідчих дій, найвірогідніше, відпадуть. Поки що не заперечують і версії щодо підриву з використанням вибухової речовини.

Відомо, що Кабінет Міністрів України вже взяв під контроль розслідування. До Миколаєва виїхала оперативна група фахівців із Києва. В місті організовано роботу пункту прийому допомоги постраждалим від вибуху, який працює на базі міського територіального центру соціального обслуговування. Люди збирають предмети першої необхідності: одяг, взуття, постільну білизну, засоби особистої гігієни, кухонний посуд. Охочі можуть надати грошову допомогу.

Як повідомили в Миколаївській облдержадміністрації, всі сили кинуто на ліквідацію наслідків страшної трагедії. Створено спеціальний штаб для оперативного реагування, з’ясовують характер вибуху. До пошукових робіт залучили кінологів мобільно-рятувального центру. При Миколаївському міськвиконкомі працює «гаряча лінія», на яку можуть звертатися потерпілі та їхні родичі.

За останньою інформацією від головного управління ДСНС України в Миколаївській області, вибух стався в третьому під’їзді будинку, що спричинило обвал конструкцій на 8, 9, 10 і технічному поверхах. На момент прибуття підрозділів оперативно-рятувальної служби сталося руйнування несучих конструкцій з 8 по 10 поверхи третього та четвертого під’їздів, у яких проживають 213 осіб. Терміново евакуйовано 73 мешканців житлового будинку. Рятувальники погасили пожежу, розбирають завали, проводять пошуково-рятувальні роботи. Евакуйованих мешканців тимчасово розмістили в готелі «Турист-Миколаїв». Ще в день вибуху ввечері голосовим контактом було встановлено місцеперебування під уламками однієї постраждалої.

Станом на 13 травня жінку вже визволили з-під завалів. Виявлено тіла трьох загиблих та п’ятеро постраждалих. На місці надзвичайної ситуації цілодобово працює пункт життєзабезпечення на 40 осіб, де постраждалим надають психологічну допомогу, є гаряча їжа.