У вівторок, як і у понеділок, центральні вулиці Києва були зайняті учасниками акції протесту. Однак учорашнього ранку пожвавлення спостерігалося на вулиці Грушевського, де розташована центральна будівля Верховної Ради. Активність мітингувальників в околицях парламенту була обумовлена тим, що першим питанням у порядку денному засідання ВР стояла резолюція про недовіру Кабінету Міністрів. Розгляд цього питання ініційовано представниками опозиційних фракцій, з огляду на відстрочення підписання Угоди про асоціацію та події, що мали місце на Майдані Незалежності в ніч з 29 на 30 листопада.

Мітингувальники, що зібралися навколо Верховної Ради, чули переважно тільки себе. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як і анонсувалося напередодні, роботу депутати розпочали з розгляду проекту постанови про відповідальність Кабінету Міністрів. Зважаючи на важливість та резонанс події, Голова Верховної Ради Володимир Рибак дав вказівку включити трансляцію пленарного засідання на вулицю, де зібралося кілька тисяч громадян. У той же час сотні бійців «Беркута» взяли в коло будівлю парламенту, однак пересуванню людей вулицями не заважали.

Слід зазначити, що зранку у сесійній залі не було Прем’єр-міністра  та решти членів уряду. А згідно з регламентом, питання про відставку Кабінету Міністрів має розглядатися у присутності глави уряду та міністрів. Тож депутати запросили урядовців до сесійної зали.

Глава уряду Микола Азаров разом з підлеглими з’явилися у парламенті близько першої години дня. Більшість виступів прихильників відставки уряду мали скоріш емоційний, ніж прагматичний характер. А виступ Прем’єра фактично заглушили гучними вигуками. Хоча ті, хто хотів, почули слова Миколи Азарова. Він розповів про причини призупинення процесу євроінтеграції, але головне — дав оцінку подіям, що розгортаються у столиці. Передусім Прем’єр особисто та від імені уряду вибачився за дії правоохоронців на Майдані Незалежності в ніч з 29 на 30 листопада. І гарантував, що зробить жорсткі висновки з тих подій, а в уряді  буде прийнято жорсткі кадрові рішення…

У підсумку за проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів за основу та в цілому проголосувало лише 186 народних депутатів: Партія регіонів — 1, «Батьківщина» — 90, «Удар» — 42, «Свобода» — 36, позафракційні — 17.