МЕМОРАНДУМ

Державні контролери і регулятори спільно наводитимуть лад на фінансових ринках

Як позбутися «тіньового» сектору в економіці? Над цим питанням ламає голову не один уряд. Наразі виходить не зовсім добре, однак пошуки засобів боротьби не припиняються. Черговим кроком на шляху виведення з «тіні» фінансових ринків стало підписання меморандуму про обмін інформацією між Міністерством доходів та зборів, Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

— Стан фінансового ринку — це своєрідний індикатор загального стану національної економіки, — переконаний міністр доходів і зборів Олександр Клименко. — Це сигнал для потенційних інвесторів, які приймають рішення, співпрацювати чи ні з нашою державою. Саме тому держава, і, сподіваюся, самі учасники ринку, зацікавлені у створенні цивілізованих прозорих і зрозумілих правил гри на фінансових ринках. Вони повинні стимулювати розвиток української економіки, а не вводити її у тінь.

Тож зусилля Міндоходів та державних регуляторів цих ринків будуть спрямовані на їхнє очищення від різного роду незаконних схем та створення умов для економічної доцільності використання цінних паперів. Меморандум про обмін інформацією передбачає, що фінансові регулятори отримуватимуть інформацію з баз даних Міндоходів щодо сплати податків та ведення господарської діяльності. Це дасть змогу виявляти тих емітентів, які насправді не проводять господарську діяльність. У свою чергу й міністерство матиме доступ до матеріалів ревізій та іншої звітної інформації для того, щоб забезпечити повноту оподаткування.

Наскільки це важливо, можна судити з прикладу, який навів міністр.

Нині на  ринку страхових послуг  понад 20% сплачених податків припадає на 6 компаній. Це лише 0,5% загальної кількості учасників ринку. При цьому 99% задекларованих надходжень до бюджету формують менше половини компаній, які працюють (220 з 448).

Не все гаразд і на ринку цінних паперів.  Наприкінці минулого року офіційно задекларовані доходи від операцій з цінними паперами зросли удвічі, або на 126,6 мільярда гривень. Проте велика кількість підприємств продовжує здійснювати торгівлю цінними паперами зі збитками. За 2012 рік загальна сума отриманих збитків від таких операцій сягнула 126,2 мільярда гривень.

З 1 січня 2013 року чинні нові правила оподаткування операцій із цінними паперами. Перші ∂рунтовні висновки щодо їх ефективності саме з точки зору оподаткування фахівці матимуть можливість зробити вже за підсумками деклараційної кампанії за перший квартал. О. Клименко порекомендував учасникам ринку замість спроб блокувати новації вже  зараз витрачати зусилля на переорієнтацію своїх стратегій, аби потім не було непорозумінь із державою.

Із міністром солідарні керівники обох національних комісій, які підписали меморандум. Усі вони сподіваються на позитивні наслідки співпраці. За словами голови Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитра Тевелєва, підписанти не просто декларують наміри про співпрацю, а й формалізують свої прагнення створити в Україні сприятливі умови для розвитку фінансової системи.

— Ми як регулятор, — заявив він, — постійно демонструємо ефективну взаємодіємо і з учасниками ринку, і з державними структурами, і з міжнародним співтовариством. Усе це робимо задля того, щоб усі учасники ринку грали за однаковими правилами. Якщо правила будуть прозорими і зрозумілими, то в Україну прийдуть інвестори.

Підтримав колегу й очільник Держфінпослуг Борис Візіров, який вважає, що меморандум не лише формалізує спільні наміри про співпрацю, а й поглибить її задля розвитку фінансового сектору і всієї економіки країни.

Він переконаний, що обмін інформацією надасть можливість підвищити оперативність та ефективність роботи органів влади і сприятиме зростанню довіри споживачів небанківських фінансових послуг до фінустанов.