Робота міліціонерів завжди в полі зору громадськості, бо ж до них  звертаються по захист, допомогу і справедливість. Працювати для людей, розв’язуючи проблеми правоохоронної діяльності в тісній взаємодії з громадою, — основні критерії,  якими керується вінницька міліція.

У дні, коли начальник обласного управління проводить прийом у районах, люди йдуть до нього, бо знають, що їхнє повідомлення обов’язково розглянуть або візьмуть до уваги.

Про криміногенну ситуацію в регіоні та про значущість дієвого зв’язку між правоохоронцями і громадськістю у профілактичній роботі та розкритті злочинів розмовляємо з генерал-майором міліції Віктором РУСИНОМ.

Начальник УМВС у Вінницькій області Віктор РУСИН— Вікторе Павловичу, які результати роботи міліції щодо захисту інтересів громадян та забезпечення правопорядку в області?

— Ми керуємося тим, що основний критерій нашої роботи — рівень безпеки й довіра громадян. Найперше реагуємо на всі заяви та повідомлення. А їх в області з початку року зареєстровано понад 94 тисячі, зокрема майже 24 тисячі  звернень з ознаками кримінальних правопорушень.

Зауважимо, що завдяки професійній  і злагодженій  роботі наших підрозділів у регіоні помітна тенденція до зменшення вбивств, тяжких тілесних ушкоджень зі смертю потерпілих, розбійних нападів, пограбувань. В області за всіма скоєними вбивствами та тяжкими тілесними ушкодженнями ми встановили підозрюваних. Не припиняємо працювати над розкриттям злочинів минулих років. Наприклад, цього року розкрили вбивство літнього подружжя в селі Обідне Немирівського району, яке було скоєно 2009-го.  Двоє зловмисників, які позбавили життя пенсіонерів, перебувають під арештом.

Цього року знешкодили п’ять  організованих злочинних угруповань, які скоїли  20 кримінальних правопорушень, зокрема  розбої,  грабежі, вимагання. Окремі з цих груп мали корумповані зв’язки, пов’язані з розкраданням бюджетних коштів, на міжрегіональному рівні.

На території  області здебільшого трапляються злочини проти власності. Вчиняють їх передусім люди, які зловживають спиртним, наркозалежні, без постійного місця роботи. Тому значну увагу надаємо профілактиці таких злочинів. А саме  боротьбі з пияцтвом і наркоманією, які згубно впливають на молоде покоління морально і фізично, штовхають на шлях криміналу.  

 Ми змінили підходи до організації несення служби з охорони громадського порядку. Забезпечено  цілодобове патрулювання мобільних нарядів, щоб вінничани почувалися безпечно. За підтримки влади нині встановлюють відеокамери в місцях, де перебуває найбільша кількість громадян, передусім у паркових зонах. Завдяки цьому зменшилася кількість злочинів на вулицях обласного центру, розкрито грабежі, скоєні у вечірній та нічний час.

Подбали про належну організацію роботи в районах області. Вже вирішено питання про виділення приміщень для дільничних у населених пунктах обслуговування, адже в сільській місцевості дільничний міліціонер — найперший захисник і порадник. А щоб жителі та гості знали, до кого звернутися по допомогу, провели інформаційну кампанію: у кожному населеному пункті встановили банери з контактною інформацією про дільничних та про місцеві підрозділи міліції. А ще вручили візитівки шерифів населенню та провели роз’яснювальну роботу через пресу.

Принагідно зауважу, що в кожному районі області ми провели зустрічі з представниками влади, органів місцевого самоврядування. Це надало можливість чітко визначити проблеми щодо правоохоронної діяльності, які  найбільше непокоять ту чи іншу громаду, і спільно знайти шляхи їх розв’язання.

— Захист економічних інтересів держави — одне з актуальних питань сьогодення. Що вдалося зробити в цьому напрямі?

— Вінниччина — потужна аграрна область. Тому один із пріоритетних напрямів роботи міліції — вивчення  питання  використання земель, виведення їх з «тіні». Ми наводимо тут порядок.  Так, цього року відкрили  113 кримінальних проваджень  у цій сфері.

Під слідством за перевищення службових повноважень перебуває колишній голова однієї з райдержадміністрацій, який, працюючи на посаді, без погодження з відповідними інстанціями передав в оренду приватному підприємству земельні ділянки історико-культурного призначення загальною площею майже 27 гектарів.

Ще приклад. Закінчено розслідування та передано до суду кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття та використання земельної ділянки площею понад 608 гектарів депутатом  районної ради. Заподіяні державі збитки на суму майже 700 тисяч гривень відшкодовано, а земельну ділянку повернуто у власність держави.

Контролюємо використання лісового фонду. Так, до кримінальної відповідальності притягують посадовців райагролісу, які привласнили лісову продукцію, чим завдали збитки державі на  загальну суму 1,3 мільйона гривень. 

Викорінюємо корупцію та хабарництво,  які пронизали майже всі сфери життя. Щоб отримати довідку чи дозвіл, люди не повинні платити чиновникам гроші. Робимо все, щоб люди, які бажають отримати послуги від держави, могли їх отримати  згідно з чинним законодавством. Наприклад, затримано під час одержання  неправомірної вигоди сільського голову в Барському районі, який вимагав та отримав 10 тисяч гривень за  надання в оренду приміщення. Нині він перебуває під слідством.

Ми взяли на контроль використання  бюджетних коштів.  Проводимо моніторинг в усіх напрямах діяльності, щоб запобігти зловживанням чиновників та розтраті державних коштів. Кожна бюджетна копійка має використовуватися за призначенням. А хто чинить по-іншому, з тими боремося. Так, викрили посадовців сфери комунального господарства,  які привласнили бюджетні кошти на суму понад 300 тисяч гривень.

До кримінальної відповідальності притягують  за зловживання владою заступника голови райдержадміністрації, який в  інтересах третіх осіб незаконно підписав акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництва та надав право незаконного вселення до будинку, чим завдав шкоди державі на суму майже 67 тисяч гривень.

Ми відпрацьовуємо всі схеми, щоб захистити економічні інтереси держави. Так, відкрито кримінальне провадження за фактом створення фіктивного підприємства, через яке за підробленими документами було створено податковий кредит одному з київських  товариств. Завдані державі збитки становлять майже 1,4 мільйона гривень.

— Ви систематично зустрічаєтеся з жителями області. Цим подаєте добрий приклад підлеглим: іти до людей, знати  проблеми громади. То з чим ідуть люди на прийом до керівника обласної міліції, на яку допомогу передусім сподіваються?

— У кожному районі багато питань схожі. Наприклад, люди скаржаться на затягування розслідування кримінальних справ, хоч ці питання на особливому контролі й ми прагнемо за найкоротші строки завершити розслідування і передати справи до суду. Та річ у тім, що нерідко додаткового часу потребує проведення різних експертиз.

Ми  це пояснюємо. Люди розуміють ситуацію. Зворотний зв’язок маємо і завдяки тому, що надаємо краянам консультацію, допомагаємо порадою, як розв’язати проблему, якщо вона навіть перебуває поза нашою компетенцією. Звісно, трапляється, коли люди стикаються з грубістю або зверхністю міліціонерів, але таких працівників ми притягуємо до дисциплінарної відповідальності або їх звільняємо.

Загалом  я прийняв понад 350 громадян. За всіма зверненнями проводять перевірки, вирішення цих проблемних питань перебуває на моєму особистому контролі. Довіра громадян складається із кожної конкретної ситуації, люди мають почуватися захищеними і бути впевненими в роботі міліції. Тож прагнемо так працювати, щоб на кожне звернення було відповідне реагування.

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Віктор РУСИН. Народився у серпні 1962 року в місті Свалява на Закарпатті. Трудовий шлях розпочинав міліціонером взводу патрульно-постової служби. У 1993 році закінчив Українську академію внутрішніх справ за спеціальністю правознавство. Працював на різних посадах в органах внутрішніх справ. З березня 2010 року очолював УМВС в Закарпатській області. З листопада минулого року призначений на посаду начальника УМВС у Вінницький області.

Генерал-майор міліції, заслужений юрист України. Нагороджений відзнаками «Хрест Слави», «За доблесть і відвагу у службі карного розшуку», нагрудним знаком «За відзнаку в службі», медаллю «За сумлінну службу».