ООН

Віктор Янукович запропонував створити в Україні науковий центр з дослідження техногенних ризиків  при використанні ядерної енергії

Світова спільнота має не лише підвищити рівень готовності об’єктів ядерної енергетики до виникнення надзвичайних ситуацій, а й створити умови для мобілізації наукового і технічного потенціалу всього міжнародного співтовариства щодо ліквідації наслідків ядерних аварій. На цьому глава Української держави наголосив у своєму виступі на Засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з питань ядерної безпеки.

Ми готові  ділитися  досвідом

Нагадуючи про події  на АЕС «Фукусіма-Даічі» в Японії, Віктор Янукович  зазначив, що Україна цей урок засвоїла ще 25 років тому. Він полягає в тому, що ядерна енергетика вимагає постійної уваги і дотримання найвищих стандартів безпеки.

Висловлюючи пропозиції, глава Української держави наголосив на необхідності вдосконалення механізму реагування на наслідки аварій і надзвичайних ситуацій на ядерних та радіаційно небезпечних об’єктах. У цьому зв’язку він запропонував переглянути й посилити координуючу роль МАГАТЕ у цій сфері. Нагальним завданням є також додаткова оцінка безпеки діючих АЕС при екстремальних впливах. Зокрема, Україна долучилася до ініціативи ЄС щодо проведення «стрес-тестів», бо вважає, що реалізація цієї програми дасть змогу більш оперативно й злагоджено реагувати на можливі небезпечні інциденти.

За словами Віктора Януковича, Україна готова поділитися значним досвідом у питаннях реабілітації постраждалих територій та населення. «Важливим кроком у напрямі посилення міжнародних можливостей реагування на ядерні аварії та інциденти стало б створення в Україні за сприяння та активної участі МАГАТЕ Міжнародного науково-практичного центру з дослідження техногенних ризиків при використанні ядерної енергії», — зауважив Президент, наголосивши, що це було б вагомим внеском у гарантування безпеки для майбутніх поколінь.

Він висловив переконання: катастрофи не можуть і не повинні стримувати технологічний прогрес. Відтак, зазначив глава держави, необхідно вже зараз починати спільну роботу з удосконалення всієї системи ядерної безпеки у світі, і Україна вже розпочала цей процес.

Президент також звернув увагу на принципову важливість питання доцільності й безпечності використання високозбагаченого урану. Україна, наголосив він, вкотре продемонструвала добру волю, відмовившись від використання високозбагаченого урану, чим зробила черговий практичний внесок у зміцнення режиму ядерного нерозповсюдження. «Мені приємно констатувати, що така позиція знайшла підтримку інших держав-членів ООН», — підкреслив Віктор Янукович.

Генсек ООН відзначив важливість виступу Президента України на засідання Генасамблеї. Фото з сайту www.president.gov.ua

Технології  в обмін  на безпеку

Сполучені Штати Америки готові надати нашим науково-дослідним інститутам технології в обмін на реалізацію рішення щодо вивезення з території нашої держави високозбагаченого урану. Про це Віктор Янукович заявив в інтерв’ю журналістам. Глава держави нагадав, що Україна підтримала ініціативу Президента США у сфері ядерної безпеки та нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Він зазначив: сьогодні ми маємо високозбагачений уран, однак вітчизняні науковці не мають технологій, за допомогою яких вони могли б проводити свої дослідження з використанням низькозбагаченого урану. Натомість відповідні технології мають США. Президент додав, що зберігання високозбагаченого урану несе певні загрози для країни, зокрема з точки зору зацікавленості в цьому матеріалі терористів.

За словами Віктора Януковича, перша розмова з американським колегою, що відбулася з цієї теми рік тому, власне, стосувалася можливості синхронізувати дії України та США в цьому напрямку. «Україна вивозить певну кількість високозбагачених ядерних матеріалів, а США постачають технології, які дозволять нашим науковцям продовжувати свої дослідження, але вже на низькозбагаченому урані», — зауважив він.

«Наші домовленості поступово вирішуються, вони матеріалізуються. Сьогодні США вже готові почати виготовляти для нас це обладнання і поступово постачати його в наші науково-дослідні центри. Планується підписання певних документів, які дадуть гарантії з обох боків, що ми це будемо робити», — сказав Президент. Глава держави зазначив, що і США, і Україна прийняли всі необхідні рішення і пройшли певні процедури для успішної співпраці.

«Учора під час зустрічі з Президентом Обамою ми коротко обговорили це питання і домовилися, що отримаємо конкретний результат до Сеульського саміту в квітні 2012 року. Тобто це буде внесок України і США в цю дуже важливу справу», — резюмував Віктор Янукович.

Подяка  за ініціативи

Президент України у Нью-Йорку традиційно провів низку двосторонніх зустрічей. Зокрема у розмові з Генеральним секретарем ООН наголошувалося на важливості для світової спільноти давати відповіді на сучасні виклики. Віктор Янукович подякував Бан Кі-Муну за підтримку в проведенні Чорнобильської конференції, яка відбулася в Києві у квітні цього року.

У свою чергу, Генеральний секретар ООН відзначив інтенсивність діалогу з нашою державою, а також важливість і актуальність виступів Президента України на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Під час зустрічі сторони також обговорили питання участі нашої держави в миротворчих місіях ООН.

А з 42-м Президентом США Біллом Клінтоном глава Української держави обговорював спільні українсько-американські ініціативи, спрямовані на підтримку ядерної безпеки. Окрему увагу вони приділили стану відносин України зі США та ЄС.

Віктор Янукович розповів Біллу Клінтону про прогрес України на шляху реалізації реформ. Сторони також порушили питання впровадження реформ в інших країнах світу. Крім того, співрозмовники обговорили сучасні виклики, що стоять перед світовою спільнотою.

Відбулася також зустріч з Президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Томасом Міровим. Глава держави подякував керівникові ЄБРР за постійний інтерес до України. Віктор Янукович зазначив: економічна ситуація в Україні стабільна, національна економіка відновлюється. «Реформи, які розпочато минулого року, набирають обертів», — сказав він.

Президент додав, що українська влада, впроваджуючи реформи, дослухається до своїх партнерів. «Ми враховуємо позицію, точку зору наших партнерів і вдосконалюємо законодавство. Цей процес стає дедалі прозорішим, у ньому задіяне громадянське суспільство», — додав Віктор Янукович.

Президент України провів короткі зустрічі з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським та Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим, повідомляє прес-служба глави держави.