ПОДІЯ

Міжнародний інвестиційний форум в області зібрав понад 400 учасників

До міста над Південним Бугом на форум «Вінниччина — бізнес у центрі України» приїхали іноземні делегації з Росії, Білорусі, Ізраїлю, Словаччини, Хорватії, Угорщини та Польщі, аби ознайомитись з інвестпропозиціями області. Також у його  роботі взяли участь інвестиційні компанії і фонди, банки, консалтингові та інші організації, що сприяють залученню коштів.

Портфель пропозицій на $57 млн

«Ми робимо все, щоб інвестори почувалися комфортно на Вінниччині», — запевнив учасників форуму голова облдерж?адміністрації Микола Джига, представивши на їхній розсуд 33 вільні земельні ділянки та інвестпроекти на суму $57 млн. А також назвавши для прикладу успішні місцеві компанії зі спільним капіталом, які є лідерами у своїх галузях на вітчизняному ринку, а також відомі у світі.

За його словами,  Вінниччина має низку переваг з-поміж інших областей України. Зокрема це вигідне географічне розташування, наявна інфраструктура з потенціалом для розбудови, кваліфікована робоча сила. Якщо проаналізувати інвестпроекти області, то можна зробити висновок, що інвесторів найбільше хочуть бачити у незайнятих або слаборозвинутих сегментах ринку, таких як туризм, рекреація, індустрія інформаційних технологій, розробка родовищ корисних копалин (копалини цегельно-черепичної сировини, будівельного каменю, сірого граніту, каоліну, підземних мінеральних вод тощо). 

«Область багата на  мінерально-сировинний потенціал, і тут є значний простір для інвестицій», - зазначив керівник регіону. Зокрема вона має найбільші в країні родовища каоліну та флюоритів, єдине в країні розвідане родовище гранату. Є придатні для розпилювання запаси вапнякового каменю. А це ж дешевий та екологічно чистий будматеріал.

Звідси конкретна пропозиція інвесторам — спорудження високотехнологічного заводу, який працюватиме на місцевій сировині, що дасть змогу вдвічі  зменшити вартість цементу та на 15 % —  монтажно-будівельних робіт, - зазначив  заступник голови облдержадміністрації Іван Мовчан, додавши, що торік обсяг інвестицій в основний капітал в області збільшився на 38 %, порівняно з 2009-м, а за перший квартал поточного року —  відповідно вдвічі».

Найбільше коштів залучає обласний центр, на одній з околиць якого формується індустріальний парк. Тут можна розмістити 15-30 сучасних підприємств і створити 15 тис. нових робочих місць. Для роботи, як мовиться, все є: лише приходь і працюй. «Проект території затверджений міською радою. На укладення угоди, надання земельної ділянки чи дозволів потрібно буде тижнів два. Юросіб реєструємо за одну-дві доби», — переконував  міський голова Вінниці Володимир Гройсман. Він нагадав також, що Вінниччина  добре відома своїм потужним агропромисловим комплексом.

— Надаватимемо перевагу інноваційним та економічно привабливим інвестиційним ідеям, — наголосив голова облради Сергій Татусяк. — Це модернізація виробництва, високооплачувані робочі місця, продукція і послуги європейського стандарту якості, інфраструктура, яка покращує життя людей.

«Стратегічними також будуть проекти зі створення новітніх тваринницьких комплексів, розвитку овочівництва, спорудження сучасних сховищ, модернізації цукрової галузі», — додав заступник голови обл?держ??адміністрації Іван Мовчан.

На курорт —  літаком

Багато зусиль за останні роки вкладено в оновлення аеропорту «Вінниця». Це комунальне підприємство може здійснювати як внутрішні, так і міжнародні перевезення. Водночас і його робота потребує поліпшення. Відтак обласна влада готова вести з інвесторами переговори зі спрощення процедури та встановлення сприятливих умов для бізнесу на території аеропорту. Він розміщений на перетину повітряних коридорів, а тому доречно створити там сучасний логістичний центр. «Земельна ділянка чекає інвестора», — запевнив учасників форуму директор ВОКП «Аеропорт «Вінниця» Ярослав Мазурець.

Вже у недалекій перспективі багато відпочиваючих літаком прибуватимуть до обласного центру, а звідси рейковим автобусом Вінниця —Хмельницький — Шепетівка комфортно доїжджатимуть до міста-курорту Хмільника. Цей курорт добре відомий у світі своєю унікальною мінеральною  водою, а те, що йому  нещодавно надано статус «державний», безумовно, прискорить розвиток міста.

У відпочинок та оздоровлення вкладати вигідно, а тому інвестори зацікавлено слухали пропозиції, озвучені міським головою Хмільника Василем Грушком. За його словами, планом рекреаційної курортної зони міста передбачено будівництво нових санаторіїв, розвиток об’єктів інфраструктури, екскурсійного, ділового та оздоровчого туризму. Наприклад, пропонується земельна ділянка під санаторно-курортний комплекс, де буде 10 спальних корпусів, їдальня, лікувальний корпус, будинок культури, зали для ділових зустрічей, спортивні майданчики. У цілому владою міста та району підготовлено сім земельних ділянок розміром від 9 до 52 гектарів для реалізації інвестпроектів.

Два дні учасники форуму мали на те, щоб переконатися у доцільності вкладання коштів у регіон. Вивчити ж інформацію більш докладно  потенційні партнери зможуть уже вдома, скориставшись компакт-дисками і проспектами з конкретними проектами, наданими усіма районами області. Тож хтось із них обов’язково вкладе капітал у виробництво, хтось — в  енергозбереження, хтось — в інфраструктуру тощо, переконані його організатори. Адже від таких пропозицій не відмовляються.

ДОВІДКА «УК»

У І кварталі 2011 р. в економіку області надійшло $441,1 тис. прямих іноземних інвестицій (ПІІ). При цьому приріст іноземного акціонерного капіталу з урахуванням його переоцінки, утрат і курсової різниці становив $7,4 млн ( +103,6%). Відтак, загальний обсяг ПІІ збільшився до $214,5 млн (у розрахунку на одну особу — $130,9.). Інвестиції надійшли із 46 країн світу. Переважна більшість (76,8%) — з країн ЄС — $164,7 млн, з країн СНД — $14,6 млн (6,8%). Половина загального обсягу іноземного капіталу зосереджена у м. Вінниці — $107,3 млн.   

КОМЕНТАР

Голова Вінницької
облдержадміністрації
Микола ДЖИГА:

— Міжнародний інвестиційний форум відкриває нові можливості для  регіону.Вважаю, що наша зустріч з інвесторами вдалася. Умовно я назвав її навчально-тренувальною, бо це був перший інвестиційний форум в області міжнародного масштабу. Переконаний, спілкування сприятиме добрим відносинам з потенційними партнерами, активізує бізнес-контакти, притік інвестицій. До речі, вже є перші пропозиції, які я поки що не озвучуватиму. Вже найближчим часом на запрошення російської сторони делегація від області  відвідає Свердловський край. З останнім підписано угоду про торговельно-економічне, науково-технічне та гуманітарне співробітництво. Наразі уральці висловили готовність купувати нашу агропродукцію. Натомість нам цікаві їхнє медобладнання та продукція машинобудування.