Українські винороби заслуговують, але не мають жодних преференцій з боку держави. Споживач з більшою повагою мав би ставитися до вітчизняних виробників, і не лише з огляду на почуття патріотизму, а й через добру якість напоїв. Вина, виготовлені у Закарпатті, на Одещині, Миколаївщині чи в Криму, покупці незаслужено оминають, погіршуючи становище галузі. До таких основних тез зводилися висновки учасників «всеукраїнської дегустації» в закарпатському місті Берегове.

Уперше засідання Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром» проходило у краї за Карпатами, на базі одного з підприємств.

Спеціалісти виноробної галузі з більшості виноробних регіонів, представники з міністерств і відомств, посланці наукових і освітніх установ визначали якість вітчизняної та імпортованої виноробної продукції, аналізували стан виноградарсько-виноробної галузі України та прогнозували її розвиток. У полі зору були також її перспективи після можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Українські вина за якістю не лише не поступаються імпортним, а й часто кращі від них. Фото автора

Угода зрівняє у правах?..

— Ще в лютому експерти отримали підтвердження від Міжнародної організації винограду та вина, що українські вина за якістю та показниками безпечності відповідають світовим стандартам. Це підтвердження ми отримали і на цій дегустаційній комісії, — сказав на прес-конференції гендиректор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко. — Щодо закарпатських вин, то вони показали себе з найкращого боку. Є незадоволення окремою іноземною продукцією: вино до нас надходить під найменуванням однієї країни, а розливається в іншій державі і за якісними показниками  не відповідає нормам.

Керівник корпорації наголосив: українські підприємства не перебувають в однакових конкурентних умовах із закордонними, які постачають до нас свою продукцію. І продовжив: лише у нас підприємство повинно сплатити 500 тисяч гривень... за ліцензію на розлив вин у пляшки. Лише у нашій державі по кілька разів у рік можуть змінюватися акцизи на будь-який вид продукції, у  тому числі вин. Ми перебуваємо на порозі підписання угоди про вільну торгівлю з ЄС. Але … Зона вільної торгівлі передбачає проведення уніфікації щодо акцизів і будь-яких інших позицій виноробства. Зокрема, у всіх країнах світу ставка акцизу на ігристі вина однакова — 0,0. У нас її пропонують підняти із 3,85% до 4,60%. Провідні виноробні країни світу підтримують галузь державними дотаціями. У нас їх немає, підтримка виноробів не закладена до держбюджету. Тож винороби і виноградарі від підписання угоди про асоціацію очікують, що, нарешті, і в нас будуть створені умови, за якими працюють у світі.

Директор підприємства «Ужгородський коньячний завод» — генеральний директор корпорації «Закарпатсадвинпром» і віце-президент Ради «Укрвинпрому» Володимир Гісем теж очікує від держави рішучих кроків з підтримки свого виробника. «Якщо ми прагнемо до євростандартів, то їх слід дотримуватися і в організації виробництва, забезпеченні рівних умов із закордонними фірмами. Чому для їхніх чинні одні правила, а для наших — інші? — наголошував Володимир Васильович. — Ось, наприклад, на імпортній продукції часто-густо немає необхідної інформації. Цього нам би ніколи не подарували, а їм сходить з рук».

Гучні висновки тихих вин

Було відібрано 98 зразків виноробної продукції, у тому числі 36 — закордонної (Греції, Уругваю, Чилі, Іспанії, Португалії, ПАР та інших країн-експортерів). З цієї кількості 63 — сухі столові вина, 22 — столові напівсолодкі та інші. Напої здебільшого придбали в торговельній мережі. Дегустація була закритою, вина — тихими (спеціальний виноробний термін), а висновки — гучними.

— У тому, як український споживач може соромитися  свого виноробного продукту, до смішного доходить, — каже директор СП «Айсберг» Анатолій Полосков. — Коли вибирають вино до свят, то перевага —  етикеткам з іноземними назвами. У цьому й полягає користь від нашої «всеукраїнської дегустації», що тут не маркетологи і продавці, а фахівці-експерти і виробники вин розставляють акценти.

І ось, нарешті, оголосили результати. Вони підтвердили ті очікування і попередні оцінки. А саме: українські вина ні в чому не поступаються імпортним зразкам, а в окремих випадках їхня якість набагато вища.

— Ми повинні знати українські вина, гордитися перемогами наших виноробів на міжнародній арені і аж ніяк не соромитися свого продукту, — сказала заступник гендиректора ЗАТ «Артемівськ Вайнері» Вікторія Мальована. — Добре, що на таких подіях винороби України мають можливість зустрітися, оцінити якість їхньої продукції, послухати думку колег. Попри всі труднощі, винороби нашої країни нині ще займають доволі міцні позиції. Якщо йдеться про сегмент ігристих вин, то ринок тієї ж Росії на 70% наповнюється українським вином. Лише одне наше підприємство за рік виробляє 18,5 мільйона пляшок, майже чверть цієї кількості експортує в країни Європи, а також у Китай, США та Росію.