ГРАНІТ НАУКИ

Цього року додрукують посібники для 10-х класів і забезпечать навчальною літературою одинадцятикласників

Освітяни обіцяють уже до 1 вересня забезпечити майбутніх випускників новенькими шкільними підручниками, підготовленими за оновленими програмами. Розробляти підручники довелося через зміни в системі освіти України, коли замість 12-річного терміну навчання всі навчальні заклади перейшли на 11-річку. Одначе фахівці Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН запевняють, що спочатку необхідно довидати шкільні книжки для десятикласників.

Папір буде

Нещодавно інститут оголосив про завершення конкурсу рукописів підручників для учнів 11-х класів. У своєрідному змаганні взяли участь 25 видавництв, окремі автори та авторські колективи - всі вони подали до інституту 146 рукописів із 62 навчальних предметів та рівнів їх змісту. Відтак затверджено перелік із 125 назв підручників, які незабаром будуть надруковані. "Цьогоріч уперше навчальну літературу для одинадцятикласників перекладуть російською мовою та мовами нацменшин, крім посібників з української, іноземних мов і всесвітньої літератури", - зазначає заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Борис Терещук.

Аби вчасно надрукувати шкільні підручники, вирішено створити фонд офсетного паперу згідно з розпорядженням Кабміну від 2 лютого ц. р. "Причина виникнення такого рішення - досвід минулих років, - пояснює голова правління ДАК "Укрвидавполіграфія" Василь Продан. - По-перше, перед отриманням державних коштів видавництвами на ринку України папір починає значно дорожчати. По-друге, тепер не треба буде чекати на виготовлення паперу на російській целюлозі і друкувати підручники "з коліс". Тож упевнений, що на початок виконання держзамовлення папір у кількості півтори тисячі тонн буде вже на наших складах. І ми зможемо буквально наступного дня після отримання коштів на друк реалізувати цей папір видавництвам. Він буде якісний, офсетний, його вчасно доставлять поліграфічним підприємствам. Якщо держава виділить кошти у травні, до 15 серпня зможемо все надрукувати в повному обсязі й паралельно почнемо доставку підручників уже з червня".

За словами Василя Продана, до складу компанії входять 19 поліграфічних підприємств і чотири книжкові спеціалізовані фабрики, які, власне, й друкують підручники. Торік силами цих підприємств видано близько 60-63% всієї книжкової продукції за держзамовленням Міносвіти. З вересня до кінця грудня минулого року компанія займалася доставкою виготовлених підручників в області.

Золота математика

Друк одного підручника для 11 класу в середньому обходиться державі в 21-22 гривні. "Але є посібники, які друкуються для шкіл з мовами нацменшин. Приміром, вартість підручника для закладів з польською мовою навчання (239 примірників) становить 400 гривень, - пояснює "УК" головний бухгалтер Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Лідія Дименко. - Все залежить від тиражу: чим більший тираж, тим дешевше. Видання підручника для сліпих дітей шрифтом Брайля обійдеться в 1400 гривень".

На видання навчальної літератури державним бюджетом передбачено 120 млн грн. Але перш ніж видавати книжки для 11 класу, освітяни подбають про десятикласників - для них треба додрукувати 18 назв підручників. "Спочатку пріоритетом буде довидання підручників для десятого класу і обов'язкове їх термінове розвезення, а потім уже видання підручників для одинадцятого. Адже у нас постійно йде збій із забезпеченням, і школярі, які з п'ятого класу навчаються за новими програмами, дуже обділені: їм щороку доводиться чекати на нові посібники, - пояснює начальник відділення інформаційно-аналітичного забезпечення видання навчальної літератури Ольга Николюк. - Торік ми отримали заплановане фінансування - 198,6 млн грн, але оскільки мали виплатити заборгованість за попередній рік (28,3 млн грн), коштів на видрук підручників для десятого класу в повному обсязі не вистачило. Також минулого року перевидали не всі підручники для учнів другого і третього класів, тож дітям доводиться вчитися за старими посібниками, яким уже по вісім-дев'ять років, а термін користування підручником становить п'ять років".

Через низку проблем, що виникали впродовж останніх років з друком нових підручників, та враховуючи цей досвід, працівники Інституту інноваційних технологій і змісту освіти затвердили план-графік підготовки, видання та доставки підручників для навчальних закладів, тож тепер цей процес відбуватиметься у більш стислі строки. Освітяни переконані: як тільки отримають фінансування, одразу ж розпочнеться друк навчальної літератури, щоб школярі отримали книжки до початку навчального року. Адже саме учням випускних класів треба вчасно засвоїти шкільний матеріал і ретельно підготуватися до вступу у вищі навчальні заклади.