ПОЗИЦІЯ

Державою керують суспільні механізми

І за критичні висловлювання, на чию б адресу вони не звучали, — директора шахти, керівника області, глави уряду, Президента, нікого покарано не буде. Таку заяву зробив Прем`єр-міністр Микола Азаров на брифінгу в Запоріжжі, де він перебував із робочою поїздкою.

Під контролем Прем’єра

Сам глава уряду зазначив, що критичні оцінки чує і під час поїздок до регіонів, і знайомлячись з повідомленнями на своїй сторінці у Facebook: «Мені ніколи, звичайно, весь час заходити на свою сторінку, але найрезонансніші повідомлення помічники мені показують. Це вже добре. За кожним із цих повідомлень вже вживаються певні заходи. І система управління в країні має здійснюватися не тільки через бюрократичні канали, а й через суспільні механізми».

Тому й доля гірника шахти «Суходільська-Східна» Ігоря Сметаніна, який після вибуху розповів журналістам правду про рівень техніки безпеки на підприємстві, перебуває під особистим контролем Прем’єр-міністра. Напередодні голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк особисто запевнив його в тому, що після негайного звільнення шахтаря знову працевлаштовано.

Якщо ж до Прем’єра надійде інформація, що це неправда, і що справді, як заявляють профспілки, гірникові погрожують, то керівник області і директор шахти за це відповідатимуть.

Без ремонту  не обійтися

Микола Азаров під час поїздки вирішив експромтом змінити робочу програму, аби особисто ознайомитися з підготовкою шкіл Запоріжжя до нового навчального року.

Спершу за рішенням місцевої влади Прем`єр-міністра відвезли до Запорізького класичного ліцею — одного з кращих середніх навчальних закладів Запоріжжя. Побувавши на цьому зразково-показовому об’єкті, глава уряду таки наполіг на тому, щоб відвідати рядову, як він висловився, школу. Для цього було обрано найближчу до ліцею школу №41.

Коли Микола Азаров прибув до цієї школи, як передає свої враження кореспондент УНІАН, це стало повною несподіванкою для її працівників. Прем`єр ознайомився зі станом школи, вказав на деякі недоліки, зокрема, відзначив необхідність косметичного ремонту. Хоча в цілому залишився задоволений ступенем підготовки закладу до нового навчального року.

Уряд чекає пропозицій

А перебуваючи на ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» ім. Академіка О.Г. Івченка», Прем’єр пообіцяв, що Кабмін розгляне питання про використання для гасіння пожеж у шахтах продукції цього підприємства. Він доручив керівництву підготувати необхідну для вирішення цього питання інформацію на найближче засідання Кабміну.

Відповідне доручення було дане після того, як Микола Азаров ознайомився з характеристиками генератора інертного газу АІ-19 ГІГ — устаткування, яке може бути ефективно використано в тісноті шахт.

Крім того, Прем’єр зажадав пропозицій за програмою підтримки авіабудування, зокрема для виходу на зовнішні ринки: «Зараз якраз слушний час, закінчується верстка бюджету, і ми можемо забезпечити державну підтримку цьому конкурентоспроможному сектору економіки».

Тут таки Микола Азаров запевнив колектив, що стратегічні підприємства оборонної галузі в найближчі два роки приватизувати не будуть. Водночас, він зазначив: «Лякатися цього не треба. Важливо не повторити ті помилки, які було зроблено при приватизації в минулі роки. А в цілому приватизація з урахуванням приходу інвестицій в цю галузь — справа потрібна», бо досвід інших країн підтверджує розумність приватизації оборонних підприємств.

Ознайомився Прем’єр і з ходом будівництва першої черги мосту через Дніпро, де на будівельному майданчику запевнив, що  об’єкт буде здано у першому кварталі 2013 року. Але для цього доведеться істотно прискорити будівельні роботи.

Також Микола Азаров взяв участь у відкритті заводу ТОВ «Укрнасінняпром» з очищення елітного та репродукційного насіння зернових і олійних культур, де використовується інноваційне енергозберігаюче обладнання. Інвестиційна привабливість цього проекту становить 5 млн євро, проектна потужність заводу 28 тис. тонн насіння на рік. Термін окупності інвестицій становить 5 років.