СИТУАЦІЯ

На українсько-російському кордоні в пункті пропуску "Довжанський" утворилася черга з сотні великовантажних автомобілів

Піковою ситуація стала тоді, коли, за даними прес-служби Луганської митниці, в черзі опинилися 108 вантажних автомобілів з України, Голландії, Німеччини, Туреччини. Митники пояснили, що майже 4-кілометровий затор утворився з кількох причин.

- Кілька днів тому в наших місцях ішов сніг з дощем, і перевізники вирішили відкласти поїздки, поки настануть більш сприятливі дні, - розповідає начальник Луганської митниці Юрій Севастьянов. - Тільки-но виглянуло сонечко - всі відразу виїхали в напрямку Російської Федерації. Асоціація перевізників Україні видала занадто багато дозвільних документів одночасно. Більше половини фур у пробці - сезонні автоперевезення. У цих фурах до Росії везуть насіння соняшнику, кукурудзи. Нарешті, черга на в'їзд на територію Росії пояснюється тим, що вантажопотік досяг максимально можливої пропускної здатності з боку пункту пропуску "Новошахтинськ" Російської Федерації: російські митники обслуговують лише 100 автомобілів на день.

У водіїв, які вимушені "загоряти" на кордоні, своя версія. Вони впевнені, що затор утворився через встановлення нового сканера з боку росіян. За допомогою цього приладу визначають, чи є в машині зброя, боєприпаси і навіть рівень радіації. Нововведення, ймовірно, доцільне. Але щоб пройти митний контроль, водії змушені простоювати майже дві доби.

Аби черга не збільшувалася, українські митники просять далекобійників найближчим часом скористатися іншими пунктами пропуску, які розташовані неподалік. Але водії від пропозицій відмовляються, посилаючись на складність маршруту руху і незадовільний стан дорожнього покриття.

Взагалі, водії вантажних фур не скаржаться. У більшості є запас їжі, поблизу стоїть кафе, щоправда, із "захмарними" (як водиться на кордоні!) цінами. Найскладніше - чекати й наздоганяти. Хто не витримав - у кюветі. На узбіччі біля пункту пропуску вже є перевернута фура. Як розповіли очевидці, водій спросоння почав їхати і не впорався із керуванням. Чоловік не постраждав, а ось фура, яка везла пластикові вікна, і вантаж - пошкоджені.

Для врегулювання надзвичайної ситуації на кордоні відбулася зустріч начальника Луганської митниці Юрія Севастьянова і начальника Ростовської митниці Андрія Попова. Після переговорів останній запевнив, що зробить все можливе для прискорення роботи на "Довжанському".