Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистостях з нагоди випуску слухачів оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівнів підготовки Національного університету оборони імені Івана Черняховського. Він привітав офіцерів із закінченням курсу та зі 100-річним ювілеєм початку підготовки військових фахівців у навчальному закладі. Президент вручив випускникам дипломи, а офіцери виголосили урочисту клятву випускника.

Армія народжується в боях

Відновлення боєздатності української армії є ключовим пріоритетом для влади. «Я хочу запевнити: і для українського народу, і для мене, і для уряду армія є і буде пріоритетом номер один», — цитує слова глави держави прес-служба Президента.

На сьогодні Україна змушена воювати, по суті, з дуже неоднорідним контингентом. «Проросійські настрої панують у дуже малому прошарку суспільства, і це підтверджують численні соціологічні опитування. Це, до речі, підтверджує і потік переселенців із зони бойових дій — до Росії ніхто не їде, всі їдуть в Україну, — зазначив Петро Порошенко. —  Склад супротивника теж дуже строкатий: керівники — російські військовослужбовці, основні ударні сили — російські найманці, допоміжні ударним силам — місцевий криміналітет і колишні правоохоронці, мобілізаційний резерв — маргінальні елементи, злочинці, алкоголіки, наркомани».

«При цьому Україні не потрібна перемога за будь-яку ціну. Нам потрібен мир не через поступки, нам потрібен мир, спокій, безпека та надійний захист наших громадян. Весь світ зараз дивиться на нас, і наше завдання — продемонструвати, що і в такій війні ми здатні долати ворога, і в такій війні ми здатні принести мир на українську землю, і в результаті, я впевнений, ми отримаємо нову армію», — сказав глава держави.

Для досягнення високої мети потрібна не лише військова, а й політична операція на сході країни. Адже війна стала можливою не лише через силу російської пропаганди, а й через слабкість місцевої влади. Натомість українська влада має бути сильною і жорсткою. Потрібно не лише витіснити противника, а й встановити ефективну народну владу на місцях, передає УНІАН позицію Президента.

Багато нинішніх випускників невдовзі захищатимуть Україну від сепаратистів. Фото Михайла МAРКIВA

Махновщини не буде

Спілкуючись із журналістами, Петро Порошенко заявив, що українські силовики успішно встановлюють контроль на кордоні з Росією. «Ми ведемо рішучі дії й успішні операції по відновленню контролю над державним кордоном, сьогодні ми робимо все для того, щоб взяти в кільце Слов’янськ, щоб звужувалось кільце і ліквідувалися ті бойовики під керівництвом так званого «Стрілка», які чинять опір українським військовим», — уточнив Президент.

Глава держави пообіцяв розпочати реалізацію свого плану зі встановлення миру на Донбасі лише після встановлення повного контролю на українсько-російському кордоні. І після відновлення контролю на кордоні він дасть наказ припинити вогонь.

Міністерству оборони глава держави доручив провести роз’яснювальну роботу серед військовослужбовців щодо отримання ними статусу учасників бойових дій. За словами Президента, він дав доручення Міноборони, МВС і керівництву Національної гвардії перевірити інформацію про те, що деякі військовослужбовці, які перебувають у зоні проведення Антитерористичної операції, не отримують відповідних документів. Йому доповіли, що всі військовослужбовці отримають такі посвідчення після завершення свого перебування в зоні АТО.

Президент також наголошує на неприпустимості непродуманих наказів під час проведення АТО, які призводять до жертв серед українських силовиків: «Махновщини в українській армії не буде».

Він підкреслив, що платити жертвами за «таку ініціативу» і пояснювати матерям, чому загинули їхні діти, які пішли у наступ без розвідки, без підготовки, без зброї — такого не буде. «На сьогодні нам потрібен не лише героїзм, який конче потрібен, не лише патріотизм, а чітка військова дисципліна, чітка взаємодія з іншими частинами Збройних сил, чітка розвідка і чітко поставлені завдання», — резюмував глава держави.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»