РІШЕННЯ

Кабмін виділить 300 млн грн на пересів озимих
 

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк під час прес-конференції, присвяченої  підбиттю підсумків  дворічної роботи уряду.

Стрімке потепління лякає

 За його словами, таке рішення було прийнято на нараді у вівторок під головуванням першого віце-прем’єра. На запитання «УК», як розподілятимуть ці кошти, міністр зауважив, що зараз проводять моніторинг для точного розрахунку площ пересіву.  На сьогодні це майже 3 млн га переважно на півдні та сході країни, зокрема  у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській і Харківській областях. Буде подання з областей, підтвердження з інспекцій і облуправлінь — тоді виділятимуть кошти. У середньому аграрії отримають 100 грн компенсації на гектар.

Щодо початку весняно-польових робіт, то він, за словами Миколи  Присяжнюка, затримується через погодні умови. Мінагропрод розраховує, що південні регіони розпочнуть весняну кампанію в 20-х числах березня. Аграрії готові до польових робіт і мають необхідні обсяги добрив, пального, насіння, техніки. До того ж план весняно-польових робіт відпрацьований з аграрною наукою, тож в аграрному відомстві переконані, що вони пройдуть ефективно, наголосив міністр. Разом з тим хотілося б, щоб весна була більш м’якою і тривалою, бо  вже зараз є побоювання, що через стрімке потепління аграрії можуть недосіяти заплановані площі ячменем.

 «Нас лякає, якщо буде стрімка весна, не зможемо посіяти той обсяг ячменю, який прогнозуємо, і який, як бачимо, потрібен за структурою й має попит на зовнішніх ринках», — підсумував очільник аграрного відомства.

«На гостини»  до сироварів

На запитання журналістів щодо урегулювання «сирного» конфлікту з Росією голова Держветфітослужби Іван Бісюк зауважив, що нині продовжують працювати робочі групи, котрі залагоджують питання відновлення експорту сирів до Росії. «Ми вже отримали листи від керівника Росспоживнагляду, що з 19 по 21 березня буде проінспектований «Гадячсир», з 26 по 30 березня — Менський і Пирятинський заводи. І ми працюємо з іншими трьома заводами», — сказав він. Іван Бісюк також підкреслив, що ринок Росії продовжує залишатися пріоритетним для українських сироварів, хоч питання диверсифікації експортних ринків усе ще актуальне.

Щодо врегулювання ситуації із закупівельними  цінами на молоко, які у січні-лютому пішли донизу від сільськогосподарських підприємств — на 5%, господарств населення — на 12%, Микола Присяжнюк зауважив, що Мінагропрод підтримує переговорний процес із виробниками та переробниками. Вже підписано Меморандум про узгодження дій між міністерством та молокопереробними підприємствами. Згідно з ним,  переробні підприємства мають працювати за цінами, які склалися на початок року.

За словами очільника аграрного відомства, внаслідок реалізації програм зі стимулювання розвитку молочного скотарства, зокрема часткового  відшкодування будівництва нових тваринницьких комплексів тощо, вдалося поліпшити ситуацію в молочній галузі. Зокрема  у 2011 сільгосппідприємства наростили виробництво молока на 1,7%, розпочали будівництво 26 тваринницьких комплексів і реконструкцію 95, які вже існують. 

Крім того, за два роки зроблено значний прорив у зведенні оптових аграрних ринків, картопле- та овочесховищ. Зокрема торік відкрито першу чергу ринку «Столичний» у Києві. Розширюється львівський «Шувар». Завершується будівництво оптових ринків у Донецьку, Харкові, Запоріжжі та Одесі, в які інвестовано понад 4  млрд гривень. У Каховці запущено першу чергу найбільшого в Європі логістичного центру та овочесховища потужністю понад 50 тис. тонн, який має розширитись до 200 тис. тонн. Нині Мінагропрод координує 12 інвестпроектів, вартість яких понад 5,5 млрд грн. 

Держпідтримка в 1,5 раза більша

Міністр аграрної політики та продовольства у відповідь експертам, які у коментарях «УК» наголошували, що фінансування агросектору торік було обмеженим, відповів так: «Торік держпідтримка агропромислового комплексу була на рівні 13,2 млрд грн, що в 1,5 раза більше за показники 2010 р. Крім того, на розвиток АПК було залучено 15 млрд грн кредитних коштів, що у 2,2 раза більше, ніж у 2009-му. При цьому аграрії сплатили понад 40 млрд грн податкових платежів. 

За минулий рік аграрії збільшили виробництво валової продукції порівняно із 2010 роком на 17,5%. Зокрема у рослинництві зростання становило 28% (до 75,2 млрд грн), у тваринництві — 2,4% (до 42,9 млрд грн). При цьому в сільгосппідприємствах зростання становило майже 24%, у господарствах населення — 12%.

Зростання валової продукції в рослинництві зумовлене насамперед великим урожаєм зернових — майже 57 млн тонн, що на 44%, або на 17,4 млн тонн більше, ніж у 2010 р. Олійних культур зібрано понад 12 млн тонн. При цьому одержано рекордний урожай сої — 2,3 млн тонн, а соняшнику на зерно — 8,7 млн тонн. Продемонструвала значне зростання і цукрова галузь:  торік було вироблено цукру на 50% більше, або 2,3 млн тонн (за потреби внутрішнього ринку 1,8 млн тонн). Картоплі та овочів аграрії зібрали понад 24 млн тонн, що більше на 5,5 млн тонн, овочів — майже 10 млн тонн, що більше на 1,7 млн.

Як наслідок, експорт аграрної продукції у 2011 зріс майже на третину — до  понад $13 млрд. При цьому Україна посіла 2 місце у світі серед країн-експортерів зерна кукурудзи і ячменю і 8 — пшениці, а також відкрила для себе ринки Саудівської Аравії, Індії, Бангладеш, Китаю, країн Північної Африки. Крім того, найближчим часом очікується «перезавантаження» відносин із країнами ЄС, зауважив Микола Присяжнюк.

Позитивним фактором є також скорочення імпорту в Україну: м’яса та субпродуктів домашньої птиці — на 65%, риби мороженої — на 18%, фруктів — на 52%.