Чимало років тому ми — військовослужбовці та пенсіонери військового містечка — побудували біля своїх домівок гаражі й господарські будівлі, які використовуємо і понині. Стояли наші гаражі та сараї і нікому не заважали. Та ось нещодавно військова прокуратура Харківського гарнізону пред’явила позовні заяви про звільнення земельних ділянок, на яких стоять ці будівлі. Мотивували тим, що зайняли ми їх незаконно, а це є землі оборони і вони повинні використовуватися за призначенням.

Але ж ці споруди стоять там понад 10 років. Чому ж саме нині вирішили їх зламати, а землю звільнити? Як порозумітися з прокуратурою і судом? Чи є в нас шанс відстояти свої будівлі?

Ю. МІРОШНІЧЕНКО,
с. Первомайське Харківської обл.

Микола ЛИСИЙ,
заступник військового прокурора
Центрального регіону України,
полковник юстиції:

— Військова прокуратура Харківського гарнізону провела перевірку щодо дотримання посадовими особами військової частини А 2136 вимог земельного законодавства. В ході її було встановлено, що на території військового містечка № 2, яке розташоване в селищі Первомайському, мешканцями самовільно, без будь-яких дозволів, збудовано некапітальні споруди — гаражі й господарські будівлі — сараї, які споруджені та використовуються військовослужбовцями, колишніми військовослужбовцями і пенсіонерами, що проживають у цьому військовому містечку, для власних потреб.

Враховуючи, що військова частина А 2136 — склад зберігання ракетного палива, є одним з найнебезпечніших об’єктів на території Харківської області, на якому зберігаються високотоксичні компоненти відпрацьованого ракетного палива, особливо небезпечні хімічні речовини, у тому числі значна кількість агресивної летючої рідини — «меланжу», експлуатація фондів і територій даної частини, дотримання санітарних правил, норм пожежної безпеки потребує особливої уваги та контролю.

З урахуванням негативного прикладу надзвичайної події на військовому складі в м. Лозовій Харківської області і виявлених порушень законодавства військовою прокуратурою Харківського гарнізону пред’явлено позовні заяви про звільнення земельних ділянок, що відносяться до земель оборони, які у подальшому судом були задоволені й на даний час рішення суду перебувають на виконанні відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції Харківської області.

Відповідно до ст. 2 Закону «Про виконавче провадження» примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу. Відповідно до Закону «Про Державну виконавчу службу» примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці. Тож з питань подальшого виконання рішень Шевченківського районного суду Харківської області вам необхідно звертатися до відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції Харківської області.