Понад десять років мій робочий час бібліотекаря обласного дитячого протитуберкульозного санаторію становив 3 години 36 хвилин. Жодна перевірка порушень у цьому не вбачала. В кінці минулого року перевірка з відділу праці Новозаводського райвиконкому у висновках написала, що час роботи бібліотекаря має становити 4 години 06 хвилин. То яким чином має нараховуватися моя зарплата: 4 години — із 7-годинного робочого дня чи 4 години з 8-годинного?

Антоніна ШКАРАНДА, місто Чернігів 

Директор департаменту заробітної плати
та умов праці Мінсоцполітики
Олександр ТОВСТЕНКО:

— Скорочена тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці встановлюється працівникам згідно з Переліком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 21.02.2001 № 163.

Відповідно до підрозділу  «Інфекційні, туберкульозні (протитуберкульозні) лікувально-профілактичні установи та заклади, відділення, палати, кабінети; санаторно-лісові школи та школи-інтернати, дитячі будинки, дитячі садки (групи), ясла-садки (групи), дитячі ясла (групи) та будинки дитини (групи) для дітей, хворих на туберкульоз; будинки інвалідів (відділення) для хворих на туберкульоз; навчальні заклади для інвалідів, хворих на туберкульоз» розділу 32 «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» зазначеного вище Переліку право на  скорочену тривалість робочого часу (36 годин на тиждень) мають лише бібліотекарі закладів освіти та соціального захисту населення.        

При цьому відповідна тривалість робочого часу поширюється на працівників, які безпосередньо обслуговують хворих у цих установах та підрозділах.

Бібліотекарі закладів охорони здоров’я відповідного права не мають.