Хочу дізнатися, чому одним дружинам померлих шахтарів нараховують пенсію по втраті годувальника у розмірі 50%  пенсії чоловіка, другим — 30%, від чого це залежить?

Мій чоловік мав 35 років підземного стажу. В процесі роботи отримав профзахворювання та інвалідність ІІ групи. Яку пенсію я маю отримувати у разі втрати годувальника?

К. АНІФЕРОВСЬКА,
м. Дзержинськ
Донецької обл.

Тетяна БАРАНОВА,
заступник начальника
головного управління ПФ
у Донецькій області:

— Відповідно до статті 37 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058), пенсія у разі втрати годувальника призначається на одного непрацездатного члена родини у розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника, на двох і більше непрацездатних членів родини — не більше 100% пенсії за віком померлого годувальника, які розподіляються між ними рівними частинами.

Відповідно до пункту 8 Закону № 1058, пенсії у разі втрати годувальника, померлого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, призначаються відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». До прийняття відповідного закону пенсії зазначеним категоріям осіб призначаються за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон № 1788). Пенсія у разі втрати годувальника, померлого внаслідок не?щасного випадку на виробництві або професійного захворювання, призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї у розмірі 30% заробітку годувальника відповідно до статті 44 Закону № 1788.

Членам сімей шахтарів, які померли у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, до пенсії через втрату годувальника, відповідно до статті 7 Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці» (далі — Закон № 345), на кожного непрацездатного члена родини встановлюється доплата в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, котрі втратили працездатність, за рахунок коштів Державного бюджету в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів.

 Відповідно до постанови Кабміну від 26.03.2008 року № 256, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексацій та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною і щомісячною доплатою до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам родин шахтарів, смерть яких настала через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання) не сягає в осіб, яким призначена пенсія у зв’язку з втратою годувальника, на одного непрацездатного члена сім’ї 100%, на двох — 120%, на трьох і більше — 150% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам призначається щомісячна державна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до вказаних розмірів.

Вам з 30.09.2009 року призначена пенсія у разі втрати годувальника відповідно до статті 37 Закону № 1788 за померлого через профзахворювання чоловіка.

Розмір пенсії на 01.12.2011 року становив 1600 гривень, а саме:

150,00 грн — основний розмір пенсії, обрахований відповідно до статті 44 Закону № 1788;

49,80 грн — підвищення як «дитині війни»;

600,20 грн — державна адресна допомога до прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян за постановою КМУ № 265 від 26.03.2008 р.;

800,00 грн — щомісячна доплата до пенсії у разі втрати годувальника відповідно до статті 7 Закону № 345.

Пенсія нарахована відповідно до чинного в Україні пенсійного законодавства.

Якщо ви не згодні з цим рішенням, маєте право оскаржити його у Пенсійному фонді або у судовому порядку відповідно до статті 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і статті 16 Закону «Про звернення громадян».