Звертається до вас сільський голова з Полтавщини. Цього року у віці 55 років при 20 роках спеціального стажу планують піти на пенсію два трактористи-машиністи з нашого села. Але проблема в тому, що після ліквідації СТОВ «Сулиця», правонаступника КСП «Заповіт», документи в архів не надійшли. І нині виходить, що за документами цим людям не вистачає 2 роки до потрібного стажу, хоч записи в трудових книжках в обох є.

Тож виникає запитання: чи є сенс їм подавати документи до Пенсійного фонду для оформлення виходу на пільгову пенсію? Чи буде для підтвердження стажу достатньо даних персоніфікованого обліку районного управління ПФУ?

В. КОРНУС,
с. Ждани Полтавської обл.

Микола ШАМБІР,
директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики:

— Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсії застрахованим особам, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, призначаються за нормами цього закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з пунктом «в» статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за віком мають трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства: чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 12.08.1993 року №637, передбачено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їхніх правонаступників.

Щодо трактористів-машиністів підприємств сіль?ського господарства (зокрема колгоспів), у довідці наводяться відомості про безпосередню зайнятість на виробництві сільськогосподарської про?дукції.

У разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом за погодженням з Мінсоцполітики та Мінфіном.

Постановою правління Пенсійного фонду від 10.11.2006 року №18-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції 24.11.2006 року за №1231/13105, затверджений Порядок  підтвердження періодів роботи, що зараховується до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, який визначає механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи або організації без визначення правонаступника.

Підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, які створюються при головних управліннях Пенсійного фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.