Консультує Тетяна ЯСІНСЬКА,
адвокат:

Як повернути подаровану квартиру?

Переписав квартиру синові, оформивши договір дарування. Але потім зрозумів, що зробив велику помилку. Скажіть, будь ласка, чи можу я анулювати договір дарування?

В. ЖДАНОВ, м. Київ:

— Статтею 727 Цивільного кодексу визначено, що дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей. Якщо обдаровуваний скоїв умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування. Наприклад, можливості вищезазначеної норми закону передбачають ймовірність розірвання договору в судовому порядку, якщо обдаровуваний завдав дарувальникові тілесних ушкоджень, проте для підтвердження скоєння обдаровуваним такого злочину потрібно домогтися обвинувального вироку суду.

Дарувальник також має право вимагати розірвання договору дарування, якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність. Це означає, що дарувальник може порушити перед судом питання про розірвання договору дарування будинку, якщо обдаровуваний не дбає про утримання будинку в належному стані, сприяє його псуванню або руйнуванню. Таке розірвання правочину спрямоване на запобігання втраті дарунка з умисної вини обдарованого. Слід мати на увазі, що при розірванні договору з такої підстави потрібно довести, що обдаровуваному було відомо, яку саме цінність для дарувальника має цей дарунок. Таким доказом можуть бути документи, які, наприклад, свідчать про усвідомлення обдаровуваного щодо особливості архітектури подарованого будинку за авторством когось із членів сім’ї, щодо значної моральної цінності цього майна внаслідок особистого творчого внеску дарувальника у створення предмета дарування тощо. Такий дарунок покладає на обдаровуваного важливе зобо?в’язання сумлінно і дбайливо ставитися до дарунка, запобігати його псуванню та забезпечувати його схоронність.

Дарувальник також має право вимагати розірвання договору дарування за умови встановлення факту недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну, наукову, культурну цінність, за умови наявності небезпеки, що цю річ може бути знищено або істотно пошкоджено. У такому разі дарувальник, готуючи позов до суду, повинен забезпечити позовні матеріали доказом про наявність документів, що підтверджують культурну цінність подарованої речі. У разі розірвання договору дарування в судовому рішенні має бути зазначено, що обдаровуваний зобов’язаний повернути дарунок у натурі.

Варто додати, що договір дарування не може бути розірвано вами лише в односторонньому порядку, але статтею 724 ЦК України передбачено виняток: дарувальник може відмовитися від передання дарунка в майбутньому, якщо після укладення договору його майновий стан істотно погіршився.

Важливо пам’ятати, що до вимог про розірвання договору дарування за вимогою дарувальника встановлюється термін позовної давності — 1 рік. 

Шановні читачі «Урядового кур’єра»!

Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його на адресу: 01008, м. Київ, вул. Садова, 1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua