Мешкаю у двоповерховому восьмиквартирному будинку. Ми із сусідами хочемо створити в себе ОСББ. Але не знаємо, як правильно маємо заповнити видані нам бланки. Так, у деяких квартирах прописані батьки з дітьми (наприклад, всього п’ятеро осіб), та діти вже дорослі, живуть окремо. Квартири приватизовані ще 2005 року. Чи можна записати до членів об’єднання цих дітей, які фактично тут не живуть, але хочуть входити в об’єднання? А ще в нас є спільні приміщення — комори, де тримаємо городину. Куди саме маємо їх вписати?

У виданих нам документах є такі колонки: № по порядку, номер квартири та назва нежитлового приміщення, ПІБ власника або уповноваженої особи, інші власники цього приміщення, розмір загальної площі житлового та нежитлового приміщення, частка житлового та нежитлового приміщення в загальній площі житлових та нежитлових приміщень будинку, підпис власника або уповноваженої особи.

Будемо дуже вдячні, якщо нам розтлумачать, як правильно створити ОСББ (за процедурою) та заповнити відповідні документи (конкретно за колонками).

В. КОПЕРЛЬОС, с. Верхнє Водяне Закарпатської обл.

Григорій СЕМЧУК,
перший заступник міністра Мінрегіону:

— Правові й організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку визначено Законом «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі — закон). Зокрема стаття 6 закону щодо створення об’єднання стверджує, що об’єднання може бути створено в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень.

Для створення об’єднання власник будинку або ініціативна група, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень, скликають установчі збори.

У голосуванні беруть участь власники (їх уповноважені особи), присутні на установчих зборах.

Кожен власник на установчих зборах має один голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності.

Рішення приймається шляхом поіменного голосування й оформлюється особистим підписом кожного, хто проголосував, у протоколі із зазначенням результату голосування («за» чи «проти»).

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш ніж дві третини присутніх осіб, які мають право голосу.

Відповідно до Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» та статуту об’єднання, стаття 10 — про порядок прийняття у члени об’єднання та виключення з нього, визначено:

♦ членом об’єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або нежитлового приміщення (приміщень) у житловому  комплексі.  Наймачі  та  орендарі  приміщень  не  можуть  бути членами об’єднання.

♦ членство в об’єднанні є добровільним і може набуватися одночасно зі створенням   об’єднання при проведенні установчих зборів, а також індивідуально на основі письмової заяви власника житлового чи нежитлового приміщення, за згодою об’єднання, у будь-який момент після його створення.

Пункт 11.2. статуту визначає, що здійснення прав власників визначається законодавством. Здійснення прав власника не може порушувати права інших власників. Спори щодо здійснення прав власників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку.

Таким чином, з урахуванням вищезазначеного, відповідь на ваші запитання така:

1) Якщо в  реєстраційному посвідченні міжміського БТІ зазначено, що квартира належить 5 особам на підставі договору купівлі-продажу чи приватизації, то всі 5 осіб є співвласниками цієї квартири.

2)  Всі 5 осіб є членами ОСББ і мають рівні права.

3) У третій колонці відповідного бланку записується особа-власник, на яку виписано особовий рахунок.

4)  В наступній колонці — інші власники (співвласники квартири на праві приватної спільної власності), незалежно від реєстрації.

5) П’ята колонка передбачає розмір загальної площі квартири або площі нежитлового приміщення (площа, яка є приватною власністю, але виведена з житлового фонду під аптеку чи магазин тощо).

6) Частка житлового приміщення передбачає процентне співвідношення розміру квартири до загальної площі житлової площі будинку.

Дані про ваш будинок можна взяти з технічного паспорта будинку, який зберігається у балансоутримувача. Відповідно до Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом № 76 від 17.05.2005 року, зареєстровано в Міністерстві юстиції 25 серпня 2005 за №927/11207:

1) пункт 1.2. До складу технічної документації постійного зберігання включаються:

♦ технічний паспорт на квартирний (багатоповерховий) житловий будинок, копії технічних паспортів на квартири;

♦ проектно-кошторисна  документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж водопостачання, каналізації, центрального опалення, тепло-, газо-, електропостачання тощо;

♦ акти  державної комісії про приймання жилого будинку в експлуатацію;

♦ паспорти  котельного господарства, котлові  книги у разі наявності вбудованих та прибудованих котелень;

♦ паспорти ліфтового господарства;

♦ акти приймання-передачі жилого будинку у разі зміни його власника чи балансоутримувача.

2) пункт 1.2.1. Технічна  документація коректується в міру зміни технічного стану  будинку, переоцінювання основних фондів, проведення його капітального ремо кімнати).

Нові власники, які придбали квартиру у будинку, де створено ОСББ, мають підтвердити своє право власності на житлові або нежитлові приміщення.