Ірина Костянтинівна з будинку номер три по вулиці 16 лінія поспішала до стін рідної оселі. Зять зателефонував і повідомив: будинок розмальовують. Уперше пані Ірина бачила, як молодь розписує стіни, під час акції «Ніч у музеї». В неї залишилося відчуття, що малюнки хлопців змушують думати. Кожен штрих щось та означає. Що вона побачить на стіні власної багатоповерхівки?

Виявилося, що сірі потріскані панелі заввишки зо два людські зрости погрунтовані блідо-рожевим. І на цьому тлі молоді люди захоплено малюють, а керує ними бородань у квітчастій кепці.

«Як добре! Коли наші похмурі сірі будинки розквітають такими малюнками, стає краще на душі. У нас усе було однаково сіре, як миша. Відтепер світ уже не чорно-білий, а кольоровий. Я тішуся цією акцією», — зізналася Ірина Костянтинівна.

Луганськ — Париж: зв’язок встановлено. Фото Укрiнформу

І відомий французький графіст, член асоціації «Hip Hop Citoyens» («Громадянський рух Хіп-Хоп») Ян Лазу задоволено киває. Для нього важливо, як саме ставляться мешканці будинку до його твору.

— Коли я працюю, зазвичай це займає цілий день. А люди житимуть роками з цією фрескою, — каже Ян Лазу. — Тож майстер-клас спрямований на те, щоб графіті сприймали не як забаву, а саме як творчість. У Франції ця субкультура вже повністю законна й подекуди навіть фінансується місцевою владою. Такі зміни сталися з 2005 року. Упевнений, що скоро графіті отримає статус адміністративного мистецтва. Однак  різниця між витівкою й спрей-мистецтвом істотна. Цього треба прагнути.

Французький художник Ян Лазу каже, що приїхав дати майстер-клас луганчанам із графіті, а заразом почерпнути досвіду в них самих. Фото автора

Луганськ став четвертим містом в Україні, яке відвідали один із засновників асоціації «Hip Hop Citoyens» Яник Фрейтаг і Ян Лазу в рамках заходів, присвячених Дням Французького альянсу в країні. У Дніпропетровську та Рівному, Одесі та Луганську вони провели майстер-класи із зображення графіті на вертикальній площині.

— Наше завдання — представляти культуру Франції в Україні. Коли організовували це турне, подумали, що танці та пісні вже були. Треба щось сучасніше. Графіті у Франції — це модно й красиво. Вважається, що воно прикрашає фасади, — розповідає директор Луганського відділення Французького альянсу в Україні Сергій Єрьомін. — Ця субкультура відображає світосприйняття того міжнаціонального суспільства, яке утворилося зараз у країні від змішання народів. Там вважають, що велике скупчення різного населення — це добре. І в цьому близькість нашої області та Франції.

Луганська міська влада надала французам для композиції стіну панельного будинку розміром 3 х 4 метри. А Ян Лазу обрав сюжет, який, за його словами, означає алегорію виникнення графіті. Банка з фарбою ніби злітає над усміхненими хлопцями й дівчатами. І всі дивляться на неї та на небо. Світ стає яскравішим.