Будь ласка, уточніть, скільки квадратних метрів може безоплатно приватизувати одна людина з площі житла, на якій проживає? І скільки метрів додатково належить на родину? Чи можна через деякий час доприватизувати певну частину житла і якими законодавчими актами це регулюється? А також хочу дізнатися, чи вносилися зміни до Положення про порядок передачі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у приватну власність?

Р. ЗАВАДСЬКА,
м. Житомир

Віталій ШАПОВАЛЕНКО,
директор Департаменту
систем життєзабезпечення
та житлової політики
Мінрегіону:

— Приватизація державного житлового фонду здійснюється відповідно до Закону «Про приватизацію державного житлового фонду».

Відповідно до пункту 5 статті 5 Закону «Про приватизацію державного житлового фонду» (далі – закон) кожний громадянин має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлових чеків або з частковою доплатою один раз.

Безоплатна передача житла здійснюється з розрахунку 21 м2 загальної площі на наймача та кожного члена сім’ї і додатково 10 м2 на сім’ю.

Тобто в межах норми, визначеної згаданим законом, громадяни мають право скористатися правом приватизувати житло в повному обсязі один раз. Таке право може бути використане повністю і частинами.

Зазначу, що чинним законодавством не передбачено окремого нормативного документа щодо розрахунку «доприватизації» державного житлового фонду.

Зміни до Положення про порядок передачі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 16.12.2009 р. №396, не вносилися. Цей нормативно-правовий акт застосовується у чинній редакції.

Звертаю вашу увагу, що згідно з частиною 2 статті 8 закону передача квартир здійснюється в спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які постійно мешкають у цій квартирі.

В іншому випадку питання приватизації має вирішуватися в судовому порядку.