Я справно сплачую рахунки за комунальні послуги через поштове відділення зв’язку. Щомісяця, крім суми, вказаної в рахунку, доводиться сплачувати кошти за послуги. Ось, наприклад, «насвітиш» електроенергії на копійки, а обов’язкова плата за перерахування коштів становить гривні. Чи й справді сума комісії має лягати на гаманець споживача?

Тамара СТЕБЕЛЬСЬКА,
с. В. Мануїлівка, Козельщанський район Полтавської області

Костянтин ТЕЛИЧКО,
член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики:

— Під час здійснення оплати за електроенергію населенням та іншими споживачами через банківські установи та УДППЗ «Укрпошта» виникає необхідність додаткової оплати цим установам за послуги з перерахування платежів. Проте для зменшення фінансового навантаження на населення НКРЕ у структурі тарифів на передачу та постачання електроенергії енергопостачальних компаній (зокрема ПАТ «Полтаваобленерго») передбачає кошти на сплату комісійної винагороди банкам та/або УДППЗ «Укрпошта» при прийманні платежів за електроенергію від населення.

Тобто витрати на сплату комісійної винагороди банкам та/або УДППЗ «Укрпошта» здійснюють енергопостачальні компанії. При цьому енергопостачальні компанії самостійно обирають банки, з якими укладають договори за принципом економічної доцільності (мінімізації витрат).