ПРІОРИТЕТ

Прем’єр заявив, що уряд серйозно підійде до розвитку спортивного руху, залучаючи якомога більше молоді 

Однією з головних тем традиційного спілкування Миколи Азарова з користувачами соціальної мережі Фейсбук стали підсумки літніх Олімпійських ігор та подальший розвиток спорту в Україні.   

Так, глава уряду заявив, що влада взяла на себе зобов’язання наполегливо працювати над створенням у нашій країні сучасної матеріально-технічної бази підготовки проведення змагань вищого рівня: чемпіонатів континенту, світових чемпіонатів, зокрема й Олімпійських ігор. При цьому він додав, що успішне проведення Євро-2012 — доказ того, що цілком реально впоратися з такими зобов’язаннями. Ще одним доказом має стати проведення на найвищому рівні чемпіонату Європи з баскетболу в 2015 році, що, за словами Прем’єра, є ще одним випробуванням для України.  

Великий спорт починається з дитячих змагань. Фото Володимира ЗАЇКИ

Однак сучасна спортивна інфраструктура — не єдиний стимул для чинних та майбутніх чемпіонів, матеріальне заохочення теж не завадить. Чемпіони і призери Лондона та їхні тренери отримали нагороди та премії, проте багато українських спортсменів, які були за крок до медалі, дістали вдячність на словах. Тож Микола Азаров заявив, що він доручив Державній службі молоді та спорту вивчити можливості заохочення таких спортсменів.

«Ми доручили нашому спортивному відомству також підготувати пропозиції про заохочення тих спортсменів, які близько підійшли до спортивного Олімпу. Ми такі пропозиції підтримуємо. Найближчим часом це питання буде вирішено», — цитує слова  Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій Секретаріату КМУ.

Також глава уряду наголосив на необхідності виконати серйозне завдання — долучити до спортивного руху якомога більше молоді та дітей. Він погодився з думкою читачів з приводу того, що українській молоді потрібно брати приклад не з героїв бойовиків, а з наших олімпійських чемпіонів, щоб своєю працею та наполегливістю досягати і слави, і пошани, і, відповідно, матеріальної винагороди.

«Та й звання олімпійського чемпіона — дуже висока честь. Саме тому це дуже гарний приклад для наслідування. Але держава, місцеві органи влади повинні створювати необхідні умови для розвитку спорту в країні. Треба відновлювати спортивні майданчики, будувати льодові арени, спортивні комплекси, робити так, щоб у нашої молоді була можливість займатися спортом», — підкреслив Прем’єр.

За його словами, успіх у цьому питанні більше залежить від бажання і підходів влади, ніж від грошей: «А уряд допоможе».

Розвиток молодіжного та дитячого спорту прямо залежить і від позитивної демографічної ситуації, адже при систематичному скороченні народжуваності через кілька років нікому буде йти до дитячих спортивних секцій. У цьому контексті Микола Азаров заявив, що в Україні сповільнився темп скорочення чисельності населення.

Посилаючись на матеріали Держстату, глава уряду навів такі дані: сім місяців цього року показали, що, на превеликий жаль, чисельність населення України ще продовжує скорочуватися, проте вже не такими темпами, як у попередні роки. «Якщо в 2011 році кількість населення скоротилася приблизно на 144 тис. осіб, то в 2012 році ця цифра буде майже вчетверо меншою. Якщо так справа піде, то вже в 2013 році ми отримаємо перелом і матимемо абсолютний приріст», — переконаний Прем’єр.

При цьому він додав, що в шести областях народжуваність уже перевищує смертність: «Я вважаю це великим соціальним досягненням за останні роки». Микола Азаров зазначив, що саме тому уряд приділяє таку велику увагу розвитку системи охорони здоров’я, зокрема створенню перинатальних центрів — уже третину областей України забезпечено сучасними медичними установами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»