РЕЗУЛЬТАТИ

Райони Вінниччини виконали річні завдання на 55—60 %

Живим діалогом влади з громадою в області стали щоквартальні публічні звіти в районах, до участі в яких запрошуються представники різних політичних партій для того, щоб  атмосфера була не штучно сформованою, а розмова велася відверто і предметно. Так, під час підбиття підсумків соціально-економічного розвитку за перше півріччя цього року керівництво обласної влади спілкувалося приблизно з 10 тисячами краян. Що вдалося зробити?

Буде 5 мільйонів тонн зерна

Якщо у 2000—2007 роках область у середньому в рік збирала 2 мільйони тонн зерна, то нинішнього року його лише з врожаю ранніх зернових прогнозується отримати більше. А з врахуванням кукурудзи вперше очікується виробити в межах 5 мільйонів тонн зерна, що буде потужним ресурсом для її розвитку. «Це є результатом послідовної і системної роботи. Зокрема, правильно сформовано структуру посівів, проведено повну інвентаризацію земель», — зауважив голова облдержадміністрації Іван Мовчан. Зросла і кількість поголів’я тварин, у тому числі корів. Тож переробна галузь, яка є  основою промисловості регіону, має сировину. «У цілому динаміка роботи з бізнесом позитивна. Більшість районів демонструє серйозні показники як за темпами зростання заробітної плати, так і за її легалізацією. Як наслідок, у багатьох громадах виконання місцевих бюджетів становить 140—160 %», — зазначив він.

На початку року перед кожним районом були поставлені конкретні і зрозумілі завдання. А контроль за виконанням доручень здійснюється постійно, щоб почути кожну громаду, розбудити її ініціативу, розв’язати майже кожну проблему. Іван Мовчан запевнив, що здебільшого цього вдалося досягти. Публічні звіти та вимоги ілюструвати кожну позицію спонукають керівників працювати якісно. Про це свідчить динаміка виконання доручень. Райони виконали річні плани на 55—60 %.

Перед першокласниками відкриють двері відремонтовані школи. Фото з сайту vinrada.gov.ua

Проблеми накопичувалися роками

Протягом першого півріччя у первинній ланці охорони здоров’я зроблено капітальний ремонт у 338 ФАПах та у 109 амбулаторіях. На черзі — забезпечення закладів необхідною апаратурою, збільшення видатків на медикаменти. У районних лікарнях теж ідуть ремонти, закуповується нове обладнання. Для виконання робіт в медичній галузі на одну бюджетну гривню у багатьох районах залучили по 5—7, а у Вінницькому районі — понад 17 позабюджетних гривень. У цілому за звітний період на галузь охорони здоров’я в області використано 21 мільйон гривень бюджетних та понад 40 мільйонів позабюджетних коштів.

Великий спектр проблем за роки накопичився у галузі освіти. Зі слів Івана Мовчана, значна частина шкіл в області розташована у непристосованих приміщеннях. Майже 60 % не мали елементарних санітарно-гігієнічних умов. Проте сьогодні вдалося розв’язати проблеми майже кожного закладу, спрямувавши  в освіту 30 мільйонів гривень бюджетних та 97 мільйонів гривень позабюджетних коштів.

Першочергову увагу звернуто на якість й умови навчання, а також на якість харчування. На сотні тисяч гривень у шкільні їдальні придбано обладнання і посуд. У значній кількості закладів у рамках виконання програми енергозбереження встановлено сучасні вікна і двері. Завершується будівництво внутрішніх вбиралень у школах, де їх не було. Керівник повідомив, що цього року для підвозу дітей до повнокомплектних шкіл область за розподілом з державного бюджету отримає 49 шкільних автобусів.

Стан багатьох сільських будинків культури і клубів, мережа яких в аграрній області розгалужена, був непривабливий. За звітний період у багатьох  з них зроблено капітальний ремонт. Також вирішувалося питання придбання музичних інструментів, апаратури, костюмів тощо.  Загалом на це залучили 30 мільйонів гривень, половина з яких позабюджетні.

У кожному районі області в рамках соціальних ініціатив Президента України зводиться багатоквартирний будинок (не менше ніж на 8 квартир) за програмою «Доступне житло». Більшість будинків буде здано до кінця цього року, що  продемонструє краянам реальні можливості розв’язати житлову проблему за допомогою держави. Також цього року в кожному районі будуть відкриті адміністративні центри з надання послуг населенню. А в Ямпільському районі, наприклад, дозвільні офіси вже працюють в окремих великих сільських громадах.

Іван Мовчан відверто зауважив, що деінде під час виконання того чи того конкретного завдання не все вдалося зробити. Але недоліки усуваються, тому що контроль за виконанням доручень постійний і публічний. «Дуже важливо, що люди почули й усвідомили, що весь спектр проблем, які накопичилися, — це наші спільні проблеми, які маємо розв’язувати за ініціативи громади, відповідального ставлення чиновників та ефективного використання всього наявного ресурсу», — підсумував керівник області.