ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

За протидію реформам системи адмінпослуг Микола Азаров погрожує чиновникам звільненням 

Інформуючи міністрів про засідання Комітету з економічних реформ, на якому Президент дав уряду низку доручень щодо поліпшення роботи кількох міністерств та відомств, Прем’єр-міністр Микола Азаров зі свого боку наголошував: дерегуляція спрямована на забезпечення більшого ступеня економічних свобод для підприємств та громадян. А це — визначальні речі для поліпшення якості життя в країні.

Тому одним із головних завдань для своїх підлеглих глава уряду визначив пришвидшення процесу дерегуляції та подальше скорочення адміністративних послуг, які надаються владними структурами.

Навіщо ці папірці?

Прем’єр зазначив, що у цьому напрямку вже зроблено багато, однак суспільство поки що не відчуває значного ефекту: «Мої зустрічі на підприємствах реального сектору економіки, з представниками бізнес-асоціацій зайвий раз підтверджують: в цьому сегменті накопичився великий негатив». Звертаючись до посадовців, глава уряду наголосив на тому, що попереду  величезна робота зі спрощення митних і податкових процедур, а також технічного регулювання.

Водночас у цьому секторі необхідно усунути вплив людського фактору, і в остаточному підсумку процедури мають бути чіткими, прозорими, унеможливлювати зловживання.

«Чиновники часто або опираються перетворенням, або не бачать, де вони необхідні. Тут треба орієнтуватися на думку громадянського суспільства. Наприклад, для чого ми наших людей вишикували у безкінечні черги за довідками БТІ, за нотаріальним засвідченням різних папірців. Часто люди на це витрачають часу і грошей більше, ніж, наприклад, на ремонт у своїй оселі. Який сенс у цих купах паперів? Хто визначає вартість цих надуманих послуг? Яка користь суспільству від такої паразитичної системи? А досі ж її не зламали», — констатував Микола Азаров.

У зв’язку із цим він доручив  віце-прем’єр-міністру Сергію Тігіпку разом із міністром юстиції Олександром Лавриновичем та урядовим уповноваженим з питань дерегуляції Михайлом Бродським протягом двох тижнів розробити проекти законодавчих і нормативних актів, які упорядкують перелік дій, що потребують нотаріального засвідчення, зроблять коротким і вичерпним перелік технічних довідок та визначать порядок ціноутворення на такі послуги.

Крім того, Секретаріат Кабінету Міністрів має протягом двох тижнів підготувати аналітичну доповідь про скорочення регуляторних актів і процедур, скасування дозволів і погоджень, здешевлення адміністративних послуг і ліквідацію надуманих здирницьких послуг, а також про виконання органами влади обов’язків із забезпечення прав громадян. Зокрема, це стосується отримання актів на землю. При цьому Микола Азаров зазначив, що розгляду цього питання і відповідним кадровим висновкам буде присвячено спеціальне засідання уряду.

 «Еверести» з папірців і довідок нікому не потрібні. Фото з сайту open2000.com

 Економіка самодостатності

Вкотре глава уряду торкнувся теми імпортозаміщення. На його думку, відповідна програма — один із найважливіших документів, що розроблялися останнім часом. З кожним роком обсяги імпорту зростають швидшими темпами, ніж власне виробництво. Микола Азаров переконаний, що така ситуація робить вітчизняну економіку вразливою до зовнішніх ризиків.

«Час, коли доля України залежала від того, чи дасть МВФ черговий кредит, чи зростатимуть світові ціни на нафту і газ, чи буде стабільним попит на металургійну продукцію і продукцію хімічної промисловості, має відійти у минуле. Ми повинні створити самодостатнішу економіку. Тому ми приймемо програму з імпортозаміщення», — запевнив Прем’єр-міністр.

Економіка має спиратися на власні сучасні підприємства, проте тут є певні проблеми.   «Справді успішний вітчизняний виробник не виграв жодного тендеру на державні закупівлі. А посередники з його ж товарами – виграють. Це абсолютно неприйнятна система відносин. У змінах до неї, які я доручив розробити, вимагаю передбачити чіткі переваги для безпосереднього виробника вітчизняної продукції», — заявив Микола Азаров.

Він доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі опрацювати ініціативи бізнесу і внести конкретні пропозиції, спрямовані на посилення підтримки вітчизняного виробника.

Прем’єр-міністр також нагадав, що для багатьох підприємств, зокрема приватних, створюються умови для прибутковішої роботи та нарощування обсягів виробництва. Тому уряд чекає від них конкретних результатів. «Ми хочемо побачити не нові палаци та автомобілі, а підвищення продуктивності і якості праці, нові робочі місця і збільшення зарплати робітників», — сказав Микола Азаров.

Не готовий до зими — на біржу праці

До опалювального сезону залишилося не так багато часу, тому глава уряду приділив окрему увагу підготовці країни до осінньо-зимового періоду. Він заявив, що до 1 жовтня стовідсотково мають бути готові підприємства паливно-енергетичного комплексу, а  до 10 жовтня всі регіони мають подати в уряд комплексний звіт про підготовку до осінньо-зимового періоду. Цей процес доручено контролювати міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку та міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку.

Передусім Прем’єр-міністр вимагає звертати увагу на тепло у навчальних і медичних закладах. «Про це ніхто, крім держави, не потурбується. Тому результатом першого ж повідомлення про те, що десь мерзнуть діти або хворі, буде направлення на біржу праці відповідного глави місцевої адміністрації та відповідного керівника», — попередив глава уряду.

Також необхідно забезпечити у повному обсязі тепло в житлових будинках. Микола Азаров повідомив, що близько 30% котелень досі не відремонтовано і не завершено комплексну підготовку 20% житлового фонду: «Вимагаю від першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва спрямувати всі ресурси і зусилля на усунення ризиків аварій і втрат енергії».

Крім того, Микола Азаров доручив Анатолію Близнюку якнайшвидше розробити і подати до уряду проекти нормативних актів, які б поширили на всю країну досвід Одеси та Дніпропетровська, де люди платять лише за реально надані житлово-комунальні послуги.

Не забувають в уряді й про примару сезонних епідемій. «З огляду на стан справ у Міністерстві охорони здоров’я, де порядок тільки зараз почав наводитися, вимагаю від міністра Олександра Аніщенка запровадити щотижневий моніторинг забезпечення лікарень, поліклінік, амбулаторій та аптек вакцинами, профілактичними засобами, засобами гігієни і захисту, ліками проти вірусних хвороб тощо. Такий моніторинг має лежати у мене на столі щопонеділка. Крім того, я регулярно відвідую регіони і буду знаходити час, щоб вивчити реальну ситуацію в лікарні чи аптеці», — зазначив Прем’єр-міністр.

Завершуючи тему, Микола Азаров звернув увагу на підготовку до зимових опадів: «Сніг — це не стихійне лихо. До цього треба просто бути готовими. 10 жовтня, в рамках звіту про комплексну підготовку до зими, ми спитаємо з Укравтодору і місцевих адміністрацій про техніку, пальне, засоби боротьби з ожеледицею тощо. Якщо комусь потрібна допомога — не гайте часу, звертайтеся до уряду».

 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії та обігу цінних паперів (проект закону);
  •  Про внесення змін до статті 46 Закону України «Про автомобільний транспорт» (проект закону);
  •  Про затвердження Положення про центр олімпійської підготовки (постанова Кабінету Міністрів);
  •  Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансування заходів з докорінного поліпшення земель науково-дослідних господарств (постанова Кабінету Міністрів);
  •  Про підготовку та проведення Х Міжнародного промислового форуму (розпорядження уряду).