Розкажіть у подробицях, яка родина нині вважається малозабезпеченою? Який у неї має бути середньомісячний дохід? Моя сім’я  складається з трьох осіб — мене, дружини й семирічного сина. Я отримую тисячу гривень на місяць, дружина — 400 гривень. Чи підпадаємо ми під визначення «малозабезпечена родина» і чи мають органи соціального захисту за місцем проживання виплачувати нам допомогу?

В. ВАВРАШКО,
селище Ярмолинці, Хмельницької обл.

Валентина ВОЙТЕНКО,
заступник директора
Департаменту державної соціальної допомоги,
начальник відділу стратегії адресної соціальної
підтримки населення Мінсоцполітики:

— Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям надається відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Вона призначається з урахуванням сукупного доходу та майнового стану сім’ї.

До складу родини, що звернулася за призначенням соціальної допомоги, належать чоловік, дружина; рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб, а також діти, які навчаються у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-V рівня акредитації за денною формою навчання до досягнення 23 років і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації.

Відповідно до ст. 5 цього закону розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється  враховуючи реальні можливості видаткової частини державного бюджету України і затверджується одночасно з прийняттям закону про держбюджет на відповідний рік.

Ст. 23 Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» встановлено рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення для працездатних осіб 21%, для дітей — 50%, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів — 75% відповідного прожиткового мінімуму.

Зазначений рівень з 1 квітня 2011 року становить: для працездатних осіб у сумі 201, 60 грн, непрацездатних осіб та інвалідів — 573,00 грн, дітей віком до 6 років — 416 грн, дітей віком з 6 до 18 років — 498,50 грн, дітей віком з 18 до 23 років — 480 грн.

Середньомісячний сукупний дохід родини визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Одночасно повідомляю, що 21 грудня 2010 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», який набрав чинності 1 січня 2011 року. Цим законом запроваджене поступове збільшення розміру соціальної допомоги (в тому числі й максимального) для малозабезпечених сімей, у яких є діти віком від 3 до 18 років.

На кожну дитину віком від 3 до 13 років розмір допомоги збільшено у 2011 році на 60 грн, у 2012 році — на 120 грн, у 2013 — на 180 грн, у 2014 — на 250 грн, а на кожну дитину віком від 13 до 18 років збільшено у 2011 році на 100 грн, у 2012 — на 230 грн, у 2013 — на 360 грн, у 2014 — на 500 грн.

Для вирішення питання надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям рекомендую вам звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою та необхідними документами.