На які пільги може розраховувати людина, яка проживає або працює на території  радіоактивного забруднення та збирається вийти на пенсію за віком? Який механізм нарахування й перерахунку пенсії, як вона індексується та в якому разі такому громадянину надається статус ветерана праці?

В.БОРИСЕНКО,
м. Лебедин Сумської обл.

Валентина ПІКІНА,
заступник начальника
ГУ праці та соцзахисту
населення Сумської ОДА:

— Умови надання пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, передбачені статтею 55 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». При цьому призначення та виплата пенсій провадиться відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — закон).

Перерахунок пенсій за віком, по інвалідності, в разі втрати годувальника, за вислугу років, призначених до набрання чинності цим законом (до 1 січня 2004 року), здійснюється за нормами цього закону на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що знаходяться на час перерахунку в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло раніше, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Відповідно до статті 27 цього закону, розмір пенсії за віком залежить від страхового стажу і заробітку пенсіонера і визначається як добуток страхового стажу (при величині оцінки вартості одного року страхового стажу 1,35%) від заробітної плати, визначеної відповідно до статті 40 закону, з якої обчислюється пенсія.

Заробітна плата для обчислення (перерахунку) пенсії, призначеної до 01.01.2004 року, визначається шляхом множення середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за 2008 рік (928,81 грн) на коефіцієнт коригування заробітної плати.

Коефіцієнт коригування заробітної плати (індивідуальний коефіцієнт) визначається шляхом поділу суми фактичного заробітку працівника за відповідний період (згідно з довідкою про заробіток) на суму середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за цей же період (за таблицею, затвердженою Кабміном).

Відповідно до статті 28 закону, за кожний повний рік роботи понад 25 років чоловікам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 закону, але не більш ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком, який встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Час роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у зоні відчуження після

1 січня 1988 року зараховується до стажу роботи у полуторному розмірі,

в тому числі за Списком № 1.

Згідно зі статтею 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, визначеної відповідно до статті 28 цього закону, та проводиться перерахунок додаткової пенсії з дня нового розміру прожиткового мінімуму.

Пенсії, призначені за цим законом, індексуються відповідно до законодавства про індексацію грошових заощаджень населення. Громадянам, віднесеним до категорії 1, 2, 3, 4, надається статус ветерана праці за наявності страхового стажу: у жінок — 25 років, у чоловіків — 30 років.