Я пішов на пенсію у 1988 році, маючи вислугу у міліції 25 років. Було мені тоді 46 років, а звільнився зі служби через хворобу.

Був переконаний, що відповідно до статті 22 Закону «Про міліцію» маю право на 100% знижку плати за комунальні послуги. Однак місцеві комунальники і працівники управління соціального захисту населення цього не визнають. Судився, суд пристав на їхню сторону.

Тому прошу детально роз’яснити мені: які комунальні пільги (на опалення, освітлення, водопостачання і газ), а також пільги на користування телефоном і радіоточкою має міліціонер-пенсіонер?

В. КУТНІЙ,
селище Ружин Житомирської обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор департаменту державної
соціальної допомоги Мінсоцполітики:

— Соціальний захист працівників міліції передбачено статтею 22 Закону «Про міліцію». Частиною четвертою цієї статті встановлено, що працівникам міліції і членам їхніх сімей надають 50% знижку з оплати жилої площі, комунальних послуг, а також палива.

Частиною п’ятою статті 22 Закону «Про міліцію» визначено, що працівників міліції, які живуть і працюють у сільській місцевості й у селищах міського типу, забезпечують безплатно житлом з опаленням і освітленням за встановленими нормами, а також надають інші пільги, передбачені законодавством.

Також частиною сьомою зазначеної статті передбачено, що за працівниками міліції, звільненими зі служби за віком, хворобою або вислугою років, зберігається право на пільги за цим законом.

Норми користування житлово-комунальними послугами громадянами, в межах яких надаються пільги з їх оплати, встановлено постановою Кабінету Міністрів від 01.08.1996 року № 879 (централізоване опалення, споживання природного газу, електричної енергії) та органами місцевого самоврядування (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, ви?везення побутових відходів).

Зазначеною постановою встановлено, що громадянам, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла (квартири), норма становить 30 кВт/год на місяць.

Одночасно повідомляю, що Законом «Про міліцію» не передбачено пільг працівникам міліції та особам, звільненим зі служби за віком, хворобою або вислугою років з оплати послуг зв’язку (телефон, радіо).