Розкажіть, будь ласка, детально: які пільги на проїзд мають інваліди війни І, ІІ і ІІІ  груп? Хто і як контролює правильність надання пільг? А ще хочу дізнатися: що означають позначки «туди» і «назад» на талонах, що надають право на пільговий проїзд? Заздалегідь вдячний за відповідь.

Г. ШИРОКОВ,
м. Харків

Олена ПОЛІЩУК,
начальник головного управління праці
та соціального захисту населення
Луганської облдержадміністрації:

— Згідно із Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту», інвалідам І і ІІ груп надається право безплатного проїзду один раз на рік (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, а особам, які супроводжують інвалідів І групи (не більше одного супроводжуючого), — 50% знижка вартості проїзду один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту.

Інвалідам ІІІ групи надається право безплатного проїзду один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзду один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту з 50% знижкою вартості проїзду.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 29.01.2003 року №117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги» та від 04.03.2002 року №256  «Про затвердження Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету», органи соціального захисту населення ведуть персоніфікований облік отримувачів пільг за адресою зареєстрованого місця проживання та здійснюють розрахунки з постачальниками послуг на підставі отриманих від них щомісячних звітів щодо послуг, наданих громадянам.

Талони на право пільгового проїзду з позначкою «туди» передбачають напрямок проїзду пільговиків від місця постійного проживання і перебування на обліку в Реєстрі до кінцевої точки проїзду. Талони на право пільгового проїзду з позначкою «назад» передбачають проїзд пільговика з місця тимчасового перебування до постійного місця проживання.