Розкажіть, будь ласка, докладно про пільги, які належать інваліду війни щодо отримання твердого побутового палива, скрапленого газу та електроенергії. 

В. СИТНИК,
Чечельницький р-н, Вінницька обл.

Надія РЯЗАНОВА, 
заступник директора

Департаменту
державного
соціального захисту
населення
Мінпраці:

— Відповідно до статті 13 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інвалідам війни надається 100-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) і скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання, а також 100-відсоткова знижка вартості палива, зокрема рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення.

Зазначені пільги надаються за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

Щорічно Законом про Державний бюджет України на відповідний рік (з 2011 р. — статтею 102 Бюджетного кодексу України) визначено, що пільги надаються виходячи із розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та  одного балона скрапленого газу на домогосподарство на рік. Крім цього, постановою Кабінету Міністрів затверджуються граничні показники вартості твердого та рідкого пічного палива і скрапленого газу, виходячи з яких у відповідному році надаються пільги і житлові субсидії.

 Граничні показники вартості твердого палива для надання пільг та житлових субсидій населенню визначаються, виходячи з обсягу бюджетних призначень на цю мету.

Враховуючи розмір субвенції, що був визначений Законом «Про Державний бюджет України на 2011 рік» для надання пільг та субсидій з придбання твердого палива і скрапленого газу, Кабінет Міністрів прийняв постанову від 17 березня 2011 року, якою затвердив граничні показники вартості твердого палива і скрапленого газу для надання в 2011 році пільг та житлових субсидій населенню, які у Вінницькій області становлять 751 гривню за тонну твердого палива і 105 гривень за балон скрапленого газу.

Одночасно повідомляю, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають право встановлювати збільшені норми на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу особам, які мають право на пільги та житлові субсидії відповідно до законодавства, за рахунок і в межах коштів відповідних місцевих бюджетів.

Щодо норм, у межах яких надаються пільги з оплати житлово-комунальних послуг, то вони встановлені постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 1996 року № 879.

Зокрема пільги з оплати спожитої електричної енергії на комунально-побутові потреби у сільських і міських населених пунктах (крім будинків, які обладнано електричними плитами і електроопалювальними установками) надаються у розмірі 75 кВт. год. на сім’ю з однієї-двох осіб на місяць, зокрема якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку плати.