У 1947 році мене засуджено режимом Сталіна до 6 років заслання у Сибір. На які пільги можу розраховувати?

Олександра ОПРУНЕНКО, місто Первомайськ Миколаївської області

Ірина ТАРАБУКІНА,
директор департаменту соціальних послуг Міністерства соціальної політики:

— Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» регулює питання соціального захисту осіб, які з політичних мотивів зазнали репресій: поновлюються їхні права, встановлюються компенсація за незаконні репресії та пільги.

Пільги, передбачені статтею 6 Закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (далі — закон), надають лише громадянам, реабілітованим відповідно до статті 1 цього закону, до яких належать особи, яких з політичних мотивів було необ∂рунтовано засуджено судами або піддано репресіям позасудовими органами, зокрема «двійками», «трійками», особливими нарадами і в будь-якому іншому позасудовому порядку, за вчинення на території України діянь, кваліфікованих як контрреволюційні злочини за кримінальним законодавством України до набрання чинності Законом СРСР «Про кримінальну відповідальність за державні злочини» від 25 грудня 1958 року на підставі посвідчення єдиного зразка, що затверджує Кабінет Міністрів України.

Реабілітованим громадянам в стаж роботи для призначення трудових пенсій у потрібному розмірі зараховується час тримання під вартою, відбування покарання в місцях позбавлення волі, заслання або перебування на примусовому лікуванні. Це закріплено у вищезазначеному законі.

Реабілітованим громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, надається право на першочергове одержання житла.

У разі смерті реабілітованої особи це право зберігається за одним із подружжя, якщо вони не створили нову сім’ю, а також за батьками і дітьми, які проживали спільно до арешту і у зв’язку із застосуванням репресій втратили право на займане житлове приміщення та потребують поліпшення житлових умов.

Реабілітовані особи, які проживають у сільській місцевості, мають право на отримання безпроцентної позики та першочергове забезпечення будівельними матеріалами для будівництва житла.

Якщо реабілітована особа згідно зі статтею 1 цього закону стала інвалідом унаслідок репресій або пенсіонер, то їй надається також право на:

— одержання пільгових путівок для санаторно-курортного лікування та відпочинку;

— безплатне забезпечення автомобілем за наявності відповідних медичних показників;

— безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі) та на автомобільному транспорті загального користування (за винятком таксі) у сільській місцевості в межах адміністративного району;

— зниження оплати житлової площі та комунальних послуг на 50% у межах норм, передбачених чинним законодавством;

— позачергове надання медичної допомоги і 50% зниження вартості ліків за рецептом;

— переважне право на вступ до садівницьких товариств, першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів;

— першочергове встановлення телефону.

Особи, реабілітовані відповідно до цього закону, мають право на безплатну консультацію адвокатів з питань, пов’язаних з реабілітацією.