Розкажіть, будь ласка, детально, які пільги на оплату за газ, воду та електрику для працівника міліції, що нині вийшов на заслужений відпочинок та мешкає у сільській місцевості?

В. ВЕРБИЦЬКИЙ,
с. Засилля, Сумська обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту
державної соціальної
допомоги Мінсоцполітики:

— Частинами 4 та 5 статті 22 Закону «Про міліцію» визначено, що працівникам міліції та членам їхніх сімей надається 50% знижка з оплати житлової площі та комунальних послуг у межах встановлених норм. Окрім цього, працівники міліції, які живуть і працюють у сільській місцевості та в селищах міського типу, і члени їхніх сімей, які мешкають з ними, забезпечуються безоплатно житлом з опаленням і освітленням за встановленими нормами, а також користуються іншими пільгами, передбаченими законодавством.

За працівниками міліції, звільненими зі служби за віком, хворобою або вислугою років, зберігається право на пільги за цим законом.

Згідно зі статтею 13 Закону «Про житлово-комунальні послуги» до комунальних послуг належать: централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів.

Враховуючи викладене, пенсіонери з числа міліціонерів сільської місцевості мають право на 100% знижку плати за користування житлом (квартирна плата), опаленням, освітленням, а також 50% знижку плати за водопостачання та водовідведення.

Щодо норм, у межах яких надаються пільги з оплати послуг газопостачання, повідомляю, що такі норми встановлені постановою Кабінету Міністрів від 01.08.1996 р. №879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають право на пільги щодо їх оплати».

Оскільки відповідно до п.2 зазначеної постанови Кабміну Міністерству палива та енергетики доручено в межах компетенції надавати роз’яснення щодо реалізації пільг на житлово-комунальні послуги, ваше звернення щодо надання пільг з оплати послуг газопостачання надіслано за належністю до Міненерговугілля для надання роз’яснення.