Я —  багатодітна мати, виховую восьмеро дітей. Від першого чоловіка в мене троє дітей. Розписані ми не були, тож в органах соцзахисту щодо цих дітей я вважаюся матір’ю-одиначкою. Нині живу з другим чоловіком. Від нього маю п’ятеро дітей. Але ми також офіційно шлюбу не брали. Проте визнати мене матір’ю-одиначкою щодо цих п’яти дітей органи соцзахисту відмовилися. Чи мають вони на це законне право, адже всі діти записані на моє прізвище?

Наталя ДЗЮБЕНКО,
м. Київ

Галина ПЕРЕХОДЬКО,
начальник управління праці
та соціального захисту населення  
Дарницької районної  в м. Києві
державної адміністрації:

— Ви перебуваєте на обліку як одержувач державної допомоги на трьох старших дітей як одинока мати. Нині ви, згідно з письмовою заявою та наданими документами, проживаєте разом з другим чоловіком і ведете спільне господарство та виховуєте разом п’ятеро молодших спільних дітей.

Відповідно до статті 18 Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має.

З огляду на це та посилаючись на норму чинного законодавства, призначити державну допомогу на п’ятьох молодших дітей немає правових підстав.

Нагадаю, що ви одержуєте допомогу по догляду за двома найменшими дітьми до досягнення ними трирічного віку, допомогу при народженні дітей, а також користуєтеся пільгою як багатодітна родина — 50% знижки за використання житлово-комунальних послуг.