Ми з дружиною обоє учасники ліквідації аварії на ЧАЕС ІІ категорії. Маємо пільги на сплату за комунальні послуги. Зокрема, за водопостачання — 50%. Проте пільгу чомусь нараховують як на родину, тобто на одну особу. А ми хоч і родина, та все ж обоє маємо таку пільгу. Чому ж один може нею скористатися, а другий має платити 100% за користування водою? Чи має право овруцький «Комунальник» виставляти нам плату на другу людину з подружжя у повному обсязі? Лічильника води в квартирі немає.

Володимир ТРЕТЬЯКОВ,
м. Овруч
Житомирської обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту
державної соціальної
допомоги
Мінсоцполітики:

— Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передбачено надання громадянам, віднесеним до другої категорії, 50% знижки плати за користування комунальними послугами, зокрема водопостачанням та водовідведенням в межах установлених норм споживання.

Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води та водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2005 року № 630, встановлено, що у разі відсутності у квартирі засобів обліку води плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами споживання холодної та гарячої води і водовідведення — з розрахунку на одну особу.

Норми споживання води (гарячої та холодної) визначаються органами місцевого самоврядування. У місті Овруч норма споживання холодної води становить 6,3 м куб. на одну особу на місяць. Таким чином, сума платежу за постачання холодної води становитиме для сім’ї з двох осіб без урахування пільг: 6,3 м. куб. х 2 особи х 5,71 грн за 1 м. куб. = 71,94 грн, а з урахуванням 50% знижки для сім’ї Третьякова В.М. — 35,97 грн