Вибір міцних напоїв для новорічного столу — завдання вельми відповідальне. Адже їхня кількість і міцність безпосередньо впливає на самопочуття людини не лише під час свята, а й наступного дня.

Щоб алкоголь дарував лише радість, потрібно протягом вечора вживати щось одне, наприклад, вино чи горілку. Варто запам’ятати, що міцні напої всмоктуються  в кров повільніше, ніж ті, в яких спирту менше. Так відбувається тому, що горілка, віскі, коньяк подразнюють слизову оболонку шлунка і затримують відкриття клапана, який з’єднує шлунок із дванадцятипалою кишкою.

Натомість так звані «шипучки», тобто шампанське, ігристі вина, прискорюють потрапляння алкоголю в кров.  

— Стосовно вибору між горілкою і вином — кожен обирає те, що йому більше смакує. Адже немає наукового підтвердження, що один напій корисніший за інший, — зазначає головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Якщо чоловік споживає до двох порцій алкоголю на добу, а жінка одну, то це вважається помірним споживанням. Якщо до 4 порцій за раз — також помірне споживання алкоголю. Порція відповідає 40 міліграмам горілки або 150 міліграмам вина чи 330 міліграмам пива. Пити більше не бажано.

Прописна істина, про яку всі знають, але чомусь під час застілля забувають: змішування алкоголю різної міцності. Звісно, горілка без пива, кажуть, — гроші на вітер, але варто згадати про те, як почуватиметеся після такого міксу наступного дня. Тому ще на початку святкування потрібно визначитись із напоєм на весь вечір і пити лише його. Також дієтологи нагадують, що потрібно робити «світлі проміжки» між тостами. Адже концентрація алкоголю в організмі швидко зростає, і сп’яніння настає значно швидше, ніж тоді, коли міцний напій пити повільно, смакуючи кожний ковток.

А що учора було? Фото з сайту vizit-farm.ru

— Якщо утриматись не вдалось і все-таки алкоголю було випито більше, ніж треба, варто вживати сорбенти, — радить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — А лягаючи спати, під голову краще покласти не одну, а дві подушки. Так наступного дня лице не дуже опухне, і в дзеркалі вдасться впізнати своє відображення. Після святкування болить голова, тремтять руки, а у пересохлому роті ніби собачки наслідили, — вітаємо: це типове похмілля. Відчуття неприємне, і позбутися його хоче кожен, хто всі ці «радощі» відчуває.

Прискорити повернення від людини страждущої до нормальної допоможе вживання лужних мінеральних вод — «Боржомі», «Єсентуки». Потім через годину-півтори бажано випити нежирний гарячий бульйон або кілька склянок томатного соку без солі, зелений чай, кефір, апельсиновий сік. Протягом дня варто пити якомога більше води.

— Якщо вас мучить похмілля — випийте розсолу, — радить завідувач лабораторії спеціальних продуктів і епідеміології живлення Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМНУ Віталій Корзун. — Проте пити краще розсіл із квашенини, а не з консервованих овочів. А щоб не страждати на похмілля, краще вживати не чисті напої як-то горілка, а настоянку на малині, сливах, журавлині й інших фруктах. Саме так і робили наші предки, і наступного дня в них не було проблем зі здоров’ям. 

Для поліпшення самопочуття варто прийняти теплий душ і промасажувати тіло сильним струменем води.

Одним із найулюбленіших методів лікування від похмілля є вживання алкоголю наступного дня. Улюблений «лікувальний» напій багатьох — пиво. Проте лікуючись так, не варто забувати, що це чергове випробування для печінки, яка напередодні вже «тримала» удар міцним алкоголем. Тому бажано відмовитись від такого методу «лікування».

Насамкінець лікарі наголошують, що та норма, яку може осилити чоловік, представницю прекрасної половини людства зіб’є з ніг. Тож не варто змагатись із чоловіками в тому, хто більше вип’є.