ПРОДБЕЗПЕКА 

Піст — не перепона для подорожчання м’яса
 

Нещодавно розпочався суворий піст. Проте не всі українці його дотримуються, тож багато хто, як і раніше, продовжує споживати страви з м’яса. Тому цих споживачів цікавить, а чи не здорожчає воно найближчим часом. Звісно, доречно було б припустити, що в піст яловичина, свинина та курятина мають здешевшати, але ж наша споживацька логіка відрізняється від логіки виробників. Яскравий тому приклад — недавнє подорожчання яєць з 7-8 грн до 11-15 грн за десяток. До речі, яйця під час суворого посту, як і м’ясо, не можна споживати. Тож скільки коштуватиме кілограм м’яса найближчим часом, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Останнім часом дедалі рідше у складі ковбас зустрічається яловичина. Фото Володимира ЗАЇКИ

Невигідний імпорт

Експерти переконують, що передумов для суттєвого подорожчання м’яса немає, але сталою його ціна теж не буде.

— Яловичина може поступово здорожчати на 1-2% протягом місяця-двох, — переконує виконавчий директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Єлизавета Святківська. — Вже кілька років поспіль у нас іде поступове скорочення поголів’я, відповідно це призводить до тенденції зростання цін. І вона збережеться найближчі кілька місяців. Така ситуація склалася через те, що населення із року в рік, і 2011-й не виняток, скорочує обсяги вирощування худоби. Тому попри піст вартість м’яса поступово зростатиме. Хоч особливо помітне підвищення ціни буде в травні, коли споживання м’яса традиційно зростає. Також не варто забувати, що у лютому-березні у господарників зменшуються запаси кормів, тож їх частково потрібно докуповувати. Таким чином підвищується собівартість м’яса. Натомість купівельна спроможність українців досить низька, тому істотно зростати вартість продукції не може, адже його не купуватимуть.

Стосовно курятини, тут ситуація повинна бути стабільною. Тому що в Україні успішно працюють вітчизняні фабрики, які повністю задовольняють потреби нашого ринку цією продукцією, роблячи імпорт невигідним. Тому зустріти на нашому ринку іноземну курятину майже неможливо. За свідченнями експертів, українські виробники за останні півроку вийшли на оптимальну оптову ціну — 19 грн за тушку. Швидше за все приблизно на цьому рівні ціна залишиться. Очікувати на зниження вартості теж не варто, оскільки вона буде нижчою за собівартість. А працювати у збиток ніхто не буде.

Непопулярні стейки

Натомість свинину і яловичину до України все ж таки завозять здебільшого  з Бразилії, а також із Польщі. Проте із року в рік імпорт свинини зменшується. Якщо ще в 2008 році завозилось 200 тис. тонн, то за підсумками 2011-го — це 86 тис. тонн. При тому, що вітчизняні виробники в рік дають до 600 тис. тонн.

Щодо вартості, то бразильська і польська свинина дешевша за українську. Навіть якщо врахувати витрати на транспортування. На вартість вітчизняного м’яса впливає багато чинників, у тому числі й висока собівартість нашої продукції.

— До України свинину імпортують четвертинами, мова йде про лопатку і окіст, — розповідає Єлизавета Святківська. — І якщо порівнювати названу іноземну частину з нашою, українська коштує дорожче. Адже в них нижча собівартість м’яса. А це тому, що у нас основними виробниками свинини є приватні господарства, а у них — великі фермерські господарства. Відповідно у нас вирощують, як кажуть, «по старинці», натомість за кордоном використовуються сучасні технології. Також вони вирощують гібриди свиней, в яких багато м’яса і мало сала. В наших господарствах все ще вигодовують сальних свиней, які повільніше ростуть, а їдять так само.

Також на вартість української свинини впливає не тільки собівартість, а й брак передових технологій. За кордоном для обслуговування однієї ферми залучається значно менше людей, ніж у нас. Впливає на вартість українського м’яса і те, що підприємцям потрібно повертати вкладені у виробництво інвестиції, недешеві кредити, залучені для створення ферми.

А от яловичину до України не експортують, бо на світових ринках вона дорожча. Споживання цього виду м’яса останні кілька років зменшилось, тому нам вистачає вітчизняної продукції. Яловичина традиційно йшла на виготовлення ковбас. Це радянська традиція. Тепер для виготовлення ковбас беруться більш доступні види м’яса — курятина і свинина. А споживати яловичину у вигляді стейків українці ще не навчились. У нас традиційно популярніші м’ясні страви із свинини.