ДИПЛОМАТІЯ

Через місяць після призначення посол ЄС в нашій країні провів першу прес-конференцію

Польський дипломат Ян Томбінські під час дебютної зустрічі з українськими ЗМІ справив позитивне враження. По-перше, він одразу ж показав своє ставлення до країни перебування, висловивши вступне слово стоячи. По-друге, на запитання давав чіткі та конкретні відповіді.      

Основними темами спілкування з журналістами стали перспективи європейської інтеграції України та майбутні вибори до Верховної Ради. У своїх відповідях Ян Томбінські ще раз дав зрозуміти, що ці два питання взаємопов’язані, тож і розглядати їх потрібно в єдиному комплексі.

Зокрема говорячи про можливість проведення саміту Україна — ЄС, дипломат зазначив, що наша держава має забезпечити належне проведення виборів, прозоро та відкрито розв’язати проблему, яку в ЄС називають «політично вмотивованими справами щодо членів попереднього уряду», а також продовжити реформування судової системи.

Щодо першого пункту Ян Томбінські відмовився давати попередні оцінки. За його словами, Представництво ЄС в Україні не має власного механізму для спостереження за виборами. Проте посольство тісно співпрацює із спеціалізованою місією ОБСЄ, українськими громадськими організаціями і з українськими партіями.

«Ми не хотіли б давати оцінки до проведення виборів. Після того, як вони  відбудуться, виборам буде дано комплексну оцінку: як тривала виборча кампанія, які були її правові рамки, як минув день голосування, чи справді було враховано кожний голос кожного виборця. Знаю фразу, яку також часто використовують в Україні: неважливо, хто голосує, важливо, хто підраховує голоси. Необхідно цю ситуацію змінити. Важливо, щоб голос кожного виборця було враховано під час формування майбутнього парламенту», — заявив посол.

У контексті проведення передвиборчої кампанії Яна Томбінські запитали про ситуацію в українському медіапросторі. «Я ще занадто мало часу провів у вашій країні, аби зробити висновок, що в Україні не існує абсолютно незалежних ЗМІ. З того, що я побачив, можу сказати, що в Україні немає цензури і є повна свобода самовираження», — поділився враженнями посол.

Водночас він зауважив, що на зустрічах як з українською стороною, так і в Брюсселі постійно порушує питання про створення в Україні справді публічних ЗМІ. Зокрема це стосується телебачення, адже до нього мають доступ усі громадяни. «Телебачення має створювати громадян, а не зосереджуватися на створенні виборців і впливати на них, аби вони зробили вибір на користь власників того чи іншого ЗМІ», — констатував дипломат, додавши, що оцінка впливу медіа на майбутні вибори — це питання до спеціалізованих організацій.

Ян Томбінські також відмовився давати власну оцінку кримінальним справам, порушеним проти окремих політиків. Утім, він зауважив, що в кожній країні ЄС знайдуться люди, які обіймали високі посади і приймали політичні рішення, брали на себе політичні зобов’язання. «Цих людей часто критикують і ставлять під сумнів рішення, які вони ухвалювали. Проте в країнах ЄС існує системний підхід до таких справ, причому кримінальна юстиція у таких випадках не застосовується. Тому хочу ще раз наголосити на необхідності системних змін у судовій системі України», — сказав посол.

У контексті цього Ян Томбінські заявив, що остаточного рішення про проведення чи не проведення саміту Україна — ЄС ще не прийнято. «Якщо від України будуть дуже позитивні сигнали, то й у ЄС буде дуже багато політичної волі, щоб якомога швидше провести саміт», — сказав дипломат.

Так само від дотримання Україною демократичних стандартів залежить і доля Угоди про асоціацію. Нині, за словами Яна Томбінські, триває ретельна технічна робота стосовно тексту угоди. Необхідно підготувати 24 його лінгвістичні версії й забезпечити точне використання термінології, особливо коли йдеться про частину угоди про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

«Ми сподіваємося, що цю роботу буде завершено до кінця року, можливо, до кінця листопада. Після цього слід звернутися до всіх країн ЄС та України із запитанням, чи є політична воля для підписання та подання угоди на ратифікацію», — зазначив посол. За його словами, для того, щоб серед країн ЄС був консенсус і вони прийняли позитивне рішення, Україні потрібно дотримуватися всіх європейських політичних норм та стандартів.

При цьому посол наголосив: не хотілося б, аби склалося  враження, ніби ЄС запропонував асоціацію, а потім заморозив процес європейської інтеграції України. «Я не люблю працювати за негативним сценарієм. Вважаю, що Україна та Європейський Союз заслуговують на краще майбутнє», — заявив Ян Томбінські. 

ДОСЬЄ "УК"

Ян Тадеуш ТОМБІНСЬКІ. Народився 1958 року в Кракові. Закінчив Я∂еллонський університет, здобувши ступені магістра германістики (1984) та історії (1985). З 2001 по 2006 рік був послом Польщі у Франції. З 2007 по 2012 рік обіймав посаду постійного представника Польщі у Євросоюзі. У 2012 році призначений головою представництва Європейського Союзу в Україні.