Ситуація на Донбасі й стан виконання мінських домовленостей були в центрі уваги зустрічі Президента Петра Порошенка з міністрами закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерсом, Люксембургу Жаном Ассельборном та Нідерландів Бертом Кундерсом, які перебували в Україні з робочим візитом.

Представники Бенілюксу підтвердили відданість мирному процесу врегулювання на сході України. Однак їхня позиція полягає у необхідності продовження санкцій стосовно Росії до повного виконання мінських угод. У цей непростий для всієї Європи час, запевнили дипломати, Євросоюз не забуває про Україну і підтверджує свою тверду солідарність з українським народом у питанні підтримки її суверенітету й територіальної цілісності.

Глави МЗС країн Бенілюксу готові сприяти нашій державі в контексті імплементації Угоди про асоціацію. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Глава держави подякував за тверду позицію ЄС щодо невизнання анексії Росією українського Криму та збереження санкцій у зв’язку із ситуацією на півострові. «Ситуація у Криму нас дуже турбує, оскільки сотні тисяч українців, зокрема кримськотатарського походження, зазнають брутального тиску російської влади», — зазначив Президент.

Глава держави наголосив на необхідності допомоги та координації з міжнародними партнерами в питанні звільнення заарештованих активістів, відновлення мовлення кримськотатарських засобів масової інформації та зняття заборони для лідерів кримських татар на в’їзд до Криму. Наслідок цього — істотне загострення між громадськими активістами та окупаційною владою Криму.

«Крим — це територія України. Ми захищатимемо законні інтереси кримськотатарського народу і всіх українців, які проживають на окупованій території. І сподіваємося, наші міжнародні партнери й надалі будуть дотримуватися політики невизнання окупації Російською Федерацією Криму», — цитує слова Президента його прес-служба. Загалом відзначено спільну й консолідовану позицію з ЄС щодо санкцій та їх збереження.

Окремо сторони обговорили підходи до глобальної боротьби з тероризмом з огляду на нещодавні терористичні акти в Парижі й висловили спільну позицію про максимальне об’єднання зусиль міжнародної спільноти для запобігання і подолання терористичної загрози, хоч би звідки вона походила. Крім того, Україна залишається відданою справі пошуку винних у катастрофі літака МН17 і створення відповідного трибуналу для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Щодо взаємодії з ЄС Петро Порошенко подякував міністрові закордонних справ Бельгії за ратифікацію його країною Угоди про асоціацію з Україною, яка фактично завершила цей процес у Європейському Союзі.

Із міністром закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерсом та його люксембурзьким колегою Жаном Ассельборном зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він подякував за ратифікацію їхніми країнами Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Без сумніву, Угода про зону вільної торгівлі з ЄС набуде чинності 1 січня. Уряд України дуже відданий цьому», — підкреслив його очільник. Нагадав він і про схвалення Верховною Радою пакета законів, необхідних для лібералізації візового режиму, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. І висловив тверде переконання, що звіт Європейської комісії, який має бути оприлюднено найближчим часом, визнає виконання критеріїв для лібералізації візового режиму.

«Попри серйозну актуальність питання протидії тероризму в країнах ЄС і врегулювання ситуації з біженцями, наш візит до України — свідчення особливої уваги держав Бенілюксу до України, демонстрація солідарності з українськими партнерами, готовність надавати підтримку на шляху всебічних реформ, зокрема в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», — такими словами поважні гості розпочали зустріч зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним.

Іноземні дипломати відзначили важливість повної імплементації мінських угод як платформи політичного врегулювання на Донбасі, прогрес України у проведенні внутрішніх реформ, зусилля для безвізового режиму. Надано запевнення люксембурзької та нідерландської сторін у межах свого головування в ЄС сприяти ухваленню позитивного для громадян України рішення ЄС з цього питання.

У питанні відносин Україна — ЄС сторони демонстрували єдність щодо важливості запровадження з 1 січня 2016 року зони вільної торгівлі як основи для інтенсифікації економічних і торговельних відносин.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»