ДІАЛОГ

Справи VIP-ув’язнених привернули загальну увагу до проблем вітчизняної судової системи
 

Події довкола арешту Юлії Тимошенко залишаються у центрі уваги Європарламенту. Саме підвищеним інтересом до цієї проблеми голова делегації ЄП при Комітеті парламентського співробітництва Україна — ЄС Павел Коваль пояснив бажання членів комітету провести позачергове засідання, до участі в якому запросили уповноважену Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову. Європарламентарії хотіли  почути від українського омбудсмена неупереджену, позбавлену політичного забарвлення інформацію про ситуацію з Юлією Тимошенко та іншими колишніми членами уряду, які перебувають під арештом.

«Я не політик, ані депутат, тому не даватиму політичних оцінок  цим подіям», — наголосила Ніна Карпачова після того, як виклала у своєму виступі деталі судових процесів над українськими екс-урядовцями.  За її словами, саме ці справи над колишніми високопосадовцями сприяють швидшому проведенню судової реформи в Україні. Ніна Карпачова погодилася із зауваженнями депутатів з приводу того, що право на гідні людські умови утримання у в’язниці має кожен ув’язнений, а не лише той, до особи якого прикута увага всієї світової спільноти. Вона також додала, що право пройти обстеження не лише у тюремного лікаря, а й вислухати  думку інших спеціалістів повинен мати кожен, хто захворів за гратами. На думку Ніни Карпачової, усі ув’язнені в разі виникнення потреби у лікуванні поза межами пенітенціарних закладів повинні отримати можливість самим обирати лікарів, які зможуть надати їм кваліфіковану медичну допомогу.

Омбудсмен звернулася до європарламентаріїв із закликом докласти максимум зусиль для того, щоб угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом була підписана якнайшвидше. «Цей документ створить в Україні необхідні умови для належного захисту прав людини відповідно до високих європейських стандартів», — переконана вона. Від українського омбудсмена члени Європарламенту вислухали інформацію і про ті законотворчі зміни, які сприяють проведенню судової реформи в Україні. Ніна Карпачова згадала зокрема про внесення  Президентом Віктором Януковичем до Верховної Ради проекту нового Кримінально-процесуального кодексу, в якому враховано більшість рекомендацій Венеціанської комісії.

Евакуація громадян, які все ще залишаються на території Лівії, може стати спільною акцією відповідних органів України та країн — членів ЄС. Адже, за даними Ніни Карпачової, у цій африканській країн нині перебувають 28 українців і майже 100 громадян держав ЄС.  Усі вони перебувають у Лівії під арештом.  Ніна Карпачова обговорила цю проблему з чинним Комісаром РЄ з прав людини Томасом Хаммарбергом і новообраним комісаром Нільсом Муйжніексом.