ФЕСТИВАЛЬ

Талановиті діти проходили відбірний тур  на «Акорди Хортиці» в Інтернеті

Цього року фестиваль зібрав на сцені концертного залу Запорізької обласної філармонії близько п’ятисот учасників із дванадцяти регіонів країни, а також  Росії та Білорусі. Перш ніж потрапити на такий авторитетний музичний форум, юні музики пройшли відбірний тур на… Ютубі.

— Ми запропонували використати сучасні інформаційні технології, щоб дати шанс значно більшій кількості талановитих дітей узяти участь у чи не  єдиному в світі конкурсі, де юні музиканти можуть виступити в номінації «соліст із симфонічним оркестром», — коментує рішення журі фестивалю його засновник  художній керівник і головний диригент Запорізького академічного симфонічного оркестру Вячеслав Редя. — Справді, кількість охочих виявилася чималою. Тільки з оркестром прагнули виступити щонайменше 135 юних музикантів. Втім, журі мусило бути невблаганним, тож у фіналі в цій номінації виступили лише 25 найкращих учасників.

 Олександра Козиряцька співала для власного задоволення, а отримала першу премію в номінації «вокал».
Фото надане автором 

У складі журі цього року — викладач Київського інституту музики ім. Глієра професор Євген Ржанов, солістка «Київської камерати» Богдана Півненко, художній керівник і головний диригент Президентського оркестру Республіки Білорусь Віктор Бабарикін, композитор, керівник дитячого хору «Елегія» Галина Кисельова (Росія), соліст Національного будинку камерної та органної музики заслужений артист України Андрій Ільків, інші відомі українські музиканти.

Усі вони виступили у концерті-відкритті фестивалю. Публіка оваціями зустрічала і довго не відпускала зі сцени кожного з них. Надзвичайне враження на слухачів справив виступ відомого музиканта-бандуриста і співака, заслуженого артиста України Олега Сазанського. За диригентським пультом у той час був головний диригент Президентського оркестру Віктор Бабарикін (Білорусь).

Протягом тижня тривали творчі змагання солістів-інструменталістів, вокалістів, ансамблів, юних композиторів та концертмейстерів, відбулися  педагогічні конференції, майстер-класи, пройшли цікаві знайомства, народжувалися нові творчі проекти.

— Маємо на меті не тільки виявити обдарованих дітей, а й подарувати їм можливість подальшого творчого зростання. Протягом 12 років, що живе наш фестиваль, у складі журі працюють  провідні педагоги української і світової виконавської школи: Мирослав Скорик, Ольга Рівняк, Андрій Ільків, Олександр Мндоянц (Росія), Андрій Сікорський (Білорусь), Володимир Зубицький (Італія), Станіслав Божич (Сербія), Андрій Желтоног (Японія), Конні Фортунато (США) та багато інших видатних музикантів. У конкурсних виступах брали участь тисячі юних музикантів від 7 до 17 років з України, Білорусі, Росії, Німеччини, Австрії, Сербії, Китаю, Південної Кореї, США, — каже Віра Мартиненко, директор фестивалю «Акорди Хортиці», художній керівник Запорізької міської дитячої філармонії. — Діти, які приїжджали до нас на перший—другий фестиваль, нині вже привозять сюди своїх учнів.

Зокрема, йдеться про 8-річну скрипачку з Санкт-Петербурга Тетянку  Федюк. Дівчина грає на своїй маленькій скрипочці з п’яти років.

— Це насправді дуже важко, — по-дорослому серйозно поділилася вона своїми переживаннями з власкором «УК», щойно завершивши свій заключний виступ із симфонічним оркестром у гала-концерті фестивалю. —  Але я дуже люблю музику.

Фахове журі високо оцінило музичні здобутки маленької дівчинки, призначивши їй першу премію у номінації «соліст з оркестром».

Першої премії в номінації «вокал» була удостоєна юна запоріжанка Олександра Козиряцька, яка навчається в місцевій дитячій школі мистецтв № 2 у класі викладача Оксани Переверзєвої.

— Співала для власного задоволення, — підтвердила дівчина. — А нагорода стала для мене приємною несподіванкою.

Переможці «Акордів Хортиці» нинішнього року здобули право на участь у фестивалях «Москва зустрічає друзів» (Росія), що організовує Міжнародний благодійний фонд Співакова, а також «У гостях у Айвазовського» (Феодосія, Україна).