МЕТА

Віце-прем’єр Юрій Бойко переконаний, що це можливо завдяки поглибленню торговельних відносин із сусідами

Одним із важливих результатів українсько-російської зустрічі на рівні прем’єрів двох країн, яка пройшла 12 липня у Сочі, стало досягнення домовленості про створення спільного підприємства з виробництва літака Ан-124 «Руслан».

«Було прийнято рішення про створення спільного підприємства з будівництва цього літака. Ми отримали доручення від прем’єр-міністрів обох країн про підписання установчих документів уже у вересні на засіданні українсько-російського Комітету з питань економічного співробітництва», — сказав Юрій Бойко.

Хвостом до стіни, носом до воріт — гарна прикмета. Фото УНIAН

За його словами, дуже важливо отримати позитивний досвід створення спільного підприємства і спільного виробництва. Ан-124 — це унікальний літак, який має дуже великий потенціал у всіх галузях світової економіки. Про це урядовець розповів в інтерв’ю одному з телевізійних каналів. 

Прокоментував він і призначення представника України в Євразійській економічній комісії, а у подальшому — в Євразійському економічному союзі. Це, на думку урядовця, дає Україні змогу максимально предметно ознайомитися із процесами, які відбуваються у цьому об’єднанні, зрозуміти, що в ЄЕК є для нас корисного, а що може створити проблеми, і завчасно задіяти механізми для уникнення цих проблем. «Це завдання перед ним поставив Прем’єр-міністр», — конкретизував Юрій Бойко.

Українська та російська делегації обговорили й питання забезпечення транзиту російського газу в Європу, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра. «Зустріч відбулася на рівні керівництва «Нафтогазу» й «Газпрому». Попри всю напруженість у цій сфері і щодо контракту закупівлі, і щодо гарантій транзиту, є спільне розуміння, що потрібно знайти модель, яка б забезпечила сталий транзит, і не допустити якихось катаклізмів щодо постачання газу до Європи взимку. Тому напрацьовано, на мій погляд, реальний життєздатний варіант, як нам пройти цей період без якихось проблем», — сказав Юрій Бойко.

Переговори делегацій стали важливим підготовчим етапом для проведення засідання міжурядового Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії. «Це була підготовча зустріч перед проведенням засідання Комітету з економічного співробітництва, яке відбудеться у вересні цього року і буде проводитися на рівні прем’єрів обох країн. Водночас вона мала справді велике значення у прикладному плані, тому що було розглянуто конкретні пропозиції, конкретні напрями нашої співпраці», — зазначив урядовець.

Він підкреслив, що головними питаннями, які розглядатимуть на засіданні комітету восени, стануть торговельно-економічні відносини України та Росії: «Безумовно, це буде розглянуто. Буде ухвалено рішення і формалізовано кілька спільних проектів, наприклад, в авіації, космічній сфері, агропромисловому комплексі, енергетиці. Це стосується й тих питань, які сьогодні заважають розвивати наші відносини, — маю на увазі торгівельні обмеження».

Коментуючи перебіг зустрічі у Сочі, Юрій Бойко зазначив, що вона пройшла у щирому і відвертому руслі. «Був щирий, відвертий діалог. І дуже важливо, що ми задекларували свої пропозиції, які врешті-решт приведуть до збільшення робочих місць у нашій країні. Це головна наша мета: ми хочемо збільшити робочі місця в Україні, зберегти і збільшити потенціал наших відносин із партнерами, розвивати торговельні відносини», — резюмував Юрій Бойко.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»