Четвер 29 березня минулого року став чорним днем містечка Світлодарськ на Донеччині. На основній «годувальниці» населеного пункту — Вуглегірській ТЕС — через порушення герметичності системи подачі вугільного пилу сталася велика пожежа. Один співробітник підприємства тоді загинув, тринадцять дістали різноманітні травми, а ще вогонь пошкодив чотири енергоблоки, й електростанція вимушено припинила роботу. 

Випереджаючи графік

Попри весну на календарі, для містечка енергетиків настав «льодовиковий період» місцевого масштабу, оскільки без централізованого опалення та гарячої води залишилися 60 будинків, 4 дитячі садки, 2 школи, лікарня… Після ось такого дострокового завершення опалювального сезону світлодарців тривалий час чи не найбільше «гріла» та обставина, що контроль за відновленням роботи найпотужнішої в Донецькій області електростанції з найпершого дня аварії тримали на найвищому державному рівні.

На відновлення системи теплопостачання Світлодарська з резервного фонду Кабінету Міністрів виділено 57 мільйонів гривень. А відповідно до наказу Президента Віктора Януковича та графіка аварійно-відновлювальних робіт, виконання яких контролювало Міністерство енергетики та вугільної промисловості, пуск енергоблоків №1 і №4 планувався на 1 грудня. Втім, вдалося зробити це навіть раніше: енергоблок №1 підключили до електромережі ще 8 жовтня. А жителі міста також отримали своєрідну компенсацію: постачання тепла та гарячої води відновлено ще до офіційного старту цьогорічного опалювального сезону. «Ми так тепло давно не жили! — усміхаючись, розповідає «УК» мешканка міста Олена. — Звичайно, певний час було важко, але тепер усе позаду. Тепло прийшло і в житлові будинки, і в дитсадки та школи. У нас он навіть школярів на канікули не стали розпускати, як це роблять в інших містах області з початком опалювального сезону, коли хочуть якось зекономити…»

у машинній залі станції вже кипить звична робота. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

На особистому контролі Президента

«Звичайно, коли сталася пожежа на Вуглегірській ТЕС, у людей була якась розгубленість, а в декого навіть паніка: що буде з електростанцією, де робочі місця?.. — згадав перипетії піврічної давнини Віктор Янукович, який під час робочої поїздки в Донецьку область побував на підприємстві, де зустрічався з його робітниками. — А я ще в перший день після аварії сказав, що ми зробимо все можливе для якнайшвидшого відновлення роботи ТЕС. Будь ласка: вже запрацював перший енергоблок, до кінця листопада буде введено в експлуатацію енергоблок №4, а у першому кварталі наступного року почнуть працювати блоки №2 і №3. Я особисто простежу, щоб все було виконано і все, що потрібно від держави, зроблено», — пообіцяв він.

На Вуглегірській ТЕС є в резерві ще три законсервовані енергоблоки, які працюють на газі, однак через його дорожнечу виробляти тут «золоту» електроенергію поки що невигідно. Проте глава держави сподівається, що в майбутньому запрацюють і згадані агрегати. Особливо з урахуванням того, що в Україні планують збільшити видобуток вітчизняного блакитного палива.

«Ми поставили завдання: насамперед видобувати більше власного газу, — підтвердив він. — За останні два роки вдалося збільшити обсяги видобутку до 21 мільярда кубічних метрів, а нам, аби забезпечити населення, потрібно 24 мільярди. І невдовзі ми вийдемо на ці обсяги, адже вже залучили інвесторів, які в майбутньому, через 5—7 років, удвічі збільшать видобуток газу в Україні».

Серйозні зрушення, за словами Віктора Януковича, відбуваються й у видобутку найтрадиційнішого вітчизняного енергоносія — вугілля. Приміром, 2009 року українські шахтарі підняли на-гора 69 мільйонів тонн «чорного золота», а нині видобуток очікується на рівні 86 мільйонів. Плюс таки очевидний, проте «планку» підняли ще вище — до 105 мільйонів тонн палива щороку. Та щоб домогтися цього, потрібно не лише модернізувати застарілі морально й фізично шахти, а й будувати сучасні.

Глава держави навів кілька прикладів підвищення енергоефективності вітчизняної економіки та розширення енергетичної інфраструктури — спорудження нових ліній електропередач, будівництво гідроакумулюючих вузлів та потужного Запорізького трансформаторного вузла тощо, які загалом сприяють енергетичній незалежності всієї України.