ЗМІНИ

"Оприлюднене в газеті "Урядовий кур'єр" від 24.02.2010 р. N 35 оголошення щодо втрати в листопаді 2010 року круглої печатки виробничого кооперативу "Кооперативна пересувна механізована колона" (ВК "КПМК" м. Вишневе) є неправдивим та таким, що не відповідає дійсності. Вказана печатка не загублена, вона перебуває в законного власника у користуванні - чинного керівництва кооперативу".

Це витяг із заяви голови кооперативу Дмитра Середи, в якій він доводить до відома редакції газети, що підстави, які були надані замовниками для опублікування цього оголошення, є сфабрикованими і дублікат круглої печатки ВК "КПМК", отриманий чинним керівництвом кооперативу у вересні 2009 року, виданий на законних підставах. Далі йдеться про те, що кооператив уже тричі захоплювали рейдери. Про непрості стосунки ВК "КПМК" з власниками та керівниками ТОВ "Вишневеміськреконструкція" голова кооперативу переповідає на двох аркушах паперу, завірених тією самою нібито загубленою печаткою. Там і незаконно проведені збори, завдяки рішенню яких усунули чинне керівництво кооперативу, і зміна юридичної адреси підприємства, і обман державного реєстратора, і незаконне будівництво на привласненій земельній ділянці...

В усіх цих хитросплетіннях має розбиратися не редакція газети, а суд, куди й звернулися члени кооперативу. Нині їхні позови розглядаються Києво-Святошинським районним судом, Апеляційним судом Київської області, Київським окружним апеляційним судом. Уже навіть прийнята ухвала про припинення будівництва на земельній ділянці ВК "КПМК".

Що ж до печаток, необов'язковість яких зафіксовано у постанові Кабінету Міністрів від 29 грудня 2010 року (її норми набрали чинності 21.01.2011), то ставлення до неї неоднозначне. Хоча позитиву від запропонованих змін чимало, є й певні застереження.

Виконувач обов'язків президента
Спілки підприємців малих, середніх
та приватизованих підприємств
В'ячеслав БИКОВЕЦЬ:

- Я б не акцентував увагу на економії ста гривень, як це роблять ініціатори скасування печаток. Йдеться не так про гроші, як про ту бюрократію, яка обплутала дозвільний процес, у тому числі й на виготовлення печаток та штампів. Якщо цю ланку прибрано, то такі зміни у законодавстві треба лише вітати. Щоправда, як на мене, на першому етапі варто було б навести лад в отриманні дозволів, а вже потім відмовлятися від печаток. Без них можна запросто обійтися, адже за кордоном бізнес нормально працює і розвивається без цих атрибутів.

Приватний підприємець
Олександр КРАВЧЕНКО:

- Мені доводиться ходити по муках нині, аби виготовити печатку. Зібрав кіпу документів, на основі яких у районному відділі міліції видали на виготовлення дозвіл. Витратив чимало часу, і зовсім не 100 грн. Це без "прохань" поповнити рахунок мобільного телефону, щоб дозвільний процес пройшов гладко і за змогою швидко. На все це я йду тому, що без печатки не обійтися. Вона мені потрібна навіть для того, щоб видати довідку тим студентам сільськогосподарсько