НОВОВВЕДЕННЯ

Зареєструвати речові права і земельну ділянку буде простіше 
 

З 1 січня 2013 року має запрацювати нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Про це йшлося під час відеоконференції «Спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно», яка відбулась у Кабінеті Міністрів. Тобто в одному реєстрі речових прав на нерухоме майно реєструватимуть усі речові права як на земельні ділянки, так і на об’єкти, що розташовані на них. 

Крім того, останнім часом ухвалено зміни до законодавства, спрямовані на спрощення процедури реєстрації речових прав. Вони полягають у тому, що нотаріуса як спеціального суб’єкта наділено повноваженнями щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно під час посвідчення нотаріальної угоди. Одне слово, якщо майно зареєстровано  на паперових носіях чи в електронному вигляді до набрання чинності цього закону, громадянин уже не повинен іти в жодні органи реєстрації. Потрібно звернутися до нотаріуса, який, маючи доступ до всіх реєстрів, внесе дані про цю нерухомість у реєстр, посвідчить угоду і одразу ж зареєструє це право власності на нерухоме майно. Це стосується лише випадків, коли нотаріус посвідчує угоду з нерухомим майном.

Процес реєстрації землі пришвидшать. Фото з сайту free-lance.ru

Щодо органів реєстрації, то вони реєструватимуть і видаватимуть свідоцтва про право власності на новозбудоване, реконструйоване майно. Також реєструватимуть усі заборони, крім договірних, які вчиняє нотаріус, оформлюватимуть і видаватимуть свідоцтва. Щодо земельної ділянки, то формує і визначає її як об’єкт права власності орган земельних ресурсів, реєструється ця земельна ділянка в земельному кадастрі.

— Внаслідок внесених змін до чинного законодавства відбулося спрощення  процедури реєстрації речових прав для відповідних компетентних органів, — повідомила директор департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Мін’юсту Катерина Чижмарь. — Це спрощення полягає насамперед у тому, що встановлюється певна процедура електронної, інформаційної взаємодії між компетентними органами. Це надзвичайно важливо. Можна сказати, що це ноу-хау, бо нині у нас існує принаймні 5 державних та єдиних реєстрів, що в них вносять різні відомості, які містять інформацію про майно і про власника, а також характеристики цього майна. Тепер уніфіковується інформація, яка перебуває в цих реєстрах, оскільки держава вже гарантує достовірність відомостей, котрі є і вносяться до єдиного реєстру речових прав. Отже, спрощення полягає для державних органів також і в адаптації цих реєстрів та їх об’єднанні в одну інформаційну базу. 

Важливо, що держава опрацювала  механізм оперативного, систематичного внесення відомостей до цього реєстру. Це надасть можливість фіскальним, правоохоронним, судовим органам ефективно використовувати інформацію з цього реєстру в межах чинного законодавства.