ОПТИМІЗАЦІЯ

Донецькі керівники запевняють, що масового закриття шкіл в області не буде

Розголос про закриття шкіл на Донеччині вже вийшов на міжнародний рівень: батьки учнів міської школи N 2 вирішили попросити допомоги у зарубіжних дипломатів. "Ми зверталися до Президента, Верховної Ради, до Донецької облдержадміністрації та міської ради, - йдеться у зверненні. - Та всі вони залишилися байдужими, бо мають на меті закрити нашу школу. Ми ведемо нерівний бій з бюрократичною машиною та її представниками..."

Автори послання прагнуть, аби цю важливу проблему взяли під свій контроль міжнародні правозахисні організації. В школі N 2 з поглибленим вивченням англійської мови, розрахованій на 560 учнів, зараз навчаються 372 дитини. Школярі, їхні батьки та вчителі уже провели акцію протесту і засудили наміри "оптимізувати" цей навчальний заклад. І хоча освітяни неодноразово запевняли, що немає жодного рішення про закриття школи, батьки і вчителі володіють іншою інформацією: замість школи на цьому "козирному" місці в самому центрі Донецька невдовзі збудують торговельно-розважальний центр або розташують один із готелів до Євро-2012.

Міський голова Олександр Лук'янченко вже неодноразово спростовував цю інформацію.

А в обласному управлінні освіти та науки нині дедалі активніше відхрещуються від намірів упродовж року "оптимізувати" 26 місцевих шкіл. "У 2011 році прийнято рішення про закриття п'яти шкіл з 1 вересня: двох закладів у Дружківці, по одному - в Торезі, Костянтинівці та Донецьку, - запевняє начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Юрій Соловйов. - А плану закриття шкіл в області немає..."

Інформацію про дорожню карту оптимізації бюджетних закладів, де згадувались оті 26 шкіл, розповсюдила в січні облдержадміністрація, проте зараз керівники краю всіляко спростовують попередні наміри. А серед головних причин того, що привид оптимізації почав вештатися регіоном, називають кепську демографічну ситуацію і подекуди напівпорожні шкільні класи. Також тут нарікають на незадовільний матеріально-технічний стан багатьох приміщень. Приміром, в області досі працюють чотири школи, збудовані в ХІХ столітті, а понад півтори сотні навчальних закладів ввели в експлуатацію ще до війни. Та парадокс у тому, що закривати збиралися не аварійні навчальні заклади, а ті, що були відремонтовані на зібрані батьками кошти і знаходяться в нормальному стані.

Як уже писала наша газета, учні та їхні батьки, а також вчителі шкіл, над якими нависла загроза закриття, згуртувались і провели кілька акцій протесту. Завдяки цьому поки що вдалося відстояти школи в Петровському і Будьонівському районах Донецька та в Макіївці. А чи потрапить до цього переліку ще й школа N 2 у самісінькому центрі міста, покаже майбутнє.