НАРОДНЕ СВЯТО

Запоріжжя збагатилося новим фестивалем і отримало власну галявину казок із персонажами українського епосу

Десять днів в історико-культурному комплексі «700-річний запорізький дуб» тривала феєрія Першого всеукраїнського фестивалю народної творчості «Запорізький Спас». Свято, організоване Всеукраїнською федерацією козацького бойового мистецтва,  вдалося на славу!

Ярмарок відвідало чимало гостей із Криму, Закарпаття, Донбасу, і кожен знаходив собі заняття до душі. Народні умільці давали майстер-класи у різних промислах. Популярністю користувалися гончарство, ковальство, різьба по дереву, бісероплетіння. Черги до майстрів охочих освоїти ці мистецтва не вичерпувалися.

Особливу увагу гостей фестивалю привернули різьбярі по дереву, які працювали над створенням персонажів українського народного епосу.

— Галявина казок — це справжня родзинка нашого фестивалю, — підтвердив президент Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула. — Для цього проекту працювали майстри із Запоріжжя, Дніпропетровська, Черкас, Миколаєва, Чернігова та інших областей.

Запорізьке жіноцтво у мистецтві їзди на конях не поступається представникам сильної статі. Фото автора

Свої роботи Котигорошко, козак Мамалига, Пан Коцький, Мавка, Царівна-жаба — загалом понад десяток дерев’яних скульптур вони залишили в дар запорожцям. Тепер у нашому місті є своє казкове містечко, не гірше ялтинського.

Особливо варто відзначити майстра з Прилук Альберта Фаттахова. Це людина з дивовижною силою духу і безмежним творчим потенціалом. У нього немає ніг, але душа і руки — золоті. Для галявини казок він виготовив скульптурну композицію з персонажів популярного мультфільму «Як козаки у футбол грали». Нашій малечі вони припали до душі. Насправді, біля дерев’яних скульптур масово фотографувалися не лише діти, а й дорослі. До такої краси не залишишся байдужим!

У рамках фестивалю організатори провели благодійний аукціон, кошти від якого спрямують на реалізацію проекту «Козацьке оздоровлення конем». Його ініціатори прагнуть застосовувати козацькі оздоровчі методики для ефективної допомоги дітям з ДЦП та порушеннями функціонування опорно-рухового апарату.

Глечики йшли нарозхват. Фото автора

Народні гуляння біля дуба організатори свята урізноманітнили різними культурно-мистецькими заходами. Місцевий театр козацького бою «Запорозький Спас» подарував публіці чудову виставу: їзду на конях, бойовий гопак, вправи з різними видами козацької зброї.

Кожний виступ глядачі вітали бурхливими оплесками. А ще гості під спів кобзаря із задоволенням ласували козацьким кулешем, солодкою медовухою.

Апофеозом останнього дня фестивалю стала урочиста закладка наріжного каменя православної козацької школи. У жовтні тут почнуться заняття для місцевої дітвори. Незабаром відкриється і всеукраїнський центр козацьких бойових мистецтв.